13. jul 2024 09:33

Mediji u Egiptu: Poseta Vučića naglašava ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

KAIRO - Egipatski mediji, povodom dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu, ocenjuju da poseta ima za cilj uspostavljanje bilateralno-strateškog partnerstva i ukazuju na značaj ove posete.

Vučićeva poseta Egiptu naglašava ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje, piše Ahram onlajn i navodi da su srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda,

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je za Ahram onlajn da će poseta predsednika Srbije Egiptu reafirmisati činjenicu da su prijateljstva zasnovana na međusobnom poštovanju od vanvremenske vrednosti.

"Isto tako, odnosi između država zasnovani na principima sadržanim u Povelji UN i međunarodnom pravu, kao što su jednakost, mirno rešavanje sukoba, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što je slučaj sa Egiptom i Srbijom, istrajaće pred svim izazovima i krizama", rekao je Šestović.

On je naveo da će planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, zajedno sa još devet sporazuma iz različitih oblasti saradnje, biti vrhunac posete.

Bivši ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić ocenio je da je Egipat "dragulj u kruni srpske diplomatije".

On je ukazao da je Srbija 1908. godine otvorila svoje prvo diplomatsko i trgovačko predstavništvo na Trgu Tahrir i da se od tada kontinuirano razvija saradnja i prijateljstvo između dve zemlje.

"Poseta predsednika Srbije Egiptu je prva posle velikih promena 2013. godine i pune transformacije novog Egipta. Podsetimo da je Srbija bila jedina evropska zemlja koja je odmah podržala 'Mapu puta' 2013. godine, koja je obeležila put novog Egipta", rekao je Bisenić.

On je ukazao da se obe zemlje suočavaju sa novim okolnostima i složenim izazovima u svetu, a da je zajedničko obema državama da vode sopstvenu nezavisnu politiku.

Ahram onlajn navodi da i Beograd i Kairo žele da unaprede saradnju u različitim oblastima i da podrže nominacije dve zemlje za međunarodne pozicije.

Ukazuje se da su dve zemlje zainteresovane za revitalizaciju ekonomskih odnosa i kretanje izvoza kako bi se povećale stope trgovinske razmene i navodi da je obim trgovinske razmene u 2022. godini dostigao 113,59 miliona dolara, u poređenju sa oko 79,74 miliona dolara tokom 2021. godine, što je povećanje od 42,5 odsto.

Dodaje se da Egipat i Srbija veliku pažnju posvećuju unapređenju kulturne i turističke saradnje i navodi da je Egipat druga najpopularnija destinacija za turiste iz Srbije posle Grčke.

U tekstu se podseća da je Egipat učestvovao na brojnim kulturnim manifestacijama u Srbiji, a da se, kada je reč o saradnji dve zemlje u oblasti kulture, trenutno održava manifestacija "Dani srpske kulture u Egiptu", povodom 116. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.