13. jul 2024 21:07

Palestinsko predsedništvo: Odgovornost za napad na Al-Mavasi snosi Izrael, ali i Hamas

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jehad Alshrafi

RAMALA - Palestinsko predsedništvo osudilo je današnji izraelski napad da sigurnu zonu Al-Mavasi u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 90 osoba, i saopštilo da odgovornost za gubitak života snosi Izrael, ali i Hamas, koji Tel Avivu daje ''izgovor za nastavak rata uništenja''.

Predstavništvo navodi da shvata da ''okupaciji nisu potrebna opravdanja da vrši genocid nad našim narodom'', ali navodi da Hamas takođe snosi odgovornost, prenosi palestinska agencija Wafa.

''Predsedništvo smatra da je pokret Hamas, izbegavanjem nacionalnog jedinstva i pružanjem izgovora okupatorskoj državi, postao partner u snošenju pravne, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze sa svim patnjama, uništavanje i ubijanje nanosi našem narodu'', navodi se u saopštenju.

Kabinet palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozvao je Hamas da svrsta nacionalne interese među prioritete i ubuduće ne daje ''izgovore'' izraelskim snagama za napad na Palestince u Gazi.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, porastao je na 90 osoba, a broj ranjenih je oko 300.

Iz ministarstva napominju da polovinu žrtava izraelskog napada čine žene i deca.