14. jul 2024 21:58

Tramp nakon pokušaja ubistva poručio Amerikancima: Važnije nego ikada da budete ujedinjeni

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da je u ovom trenutku važnije nego ikada da građani SAD budu ujedinjeni i "pokažu pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni". 

Tramp je u drugoj objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social od atentata koji je na njega izveden u subotu, naveo da se jedva čeka da se "ovoj velikoj naciji" obrati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Viskonsinu ove nedelje.

On je zahvalio svima na mislima i molitvama i ocenio da je "samo Bog sprečio da se desi ono što se ne može zamisliti". 

"Nećemo se plašiti, već ćemo umesto toga ostati otporni u svojoj veri i prkosni pred licem zla. Naša ljubav ide prema ostalim žrtvama i njihovim porodicama. Molimo se za oporavak ranjenih, a u srcima čuvamo uspomenu na tako strašno stradalog građanina", napisao je Tramp.

Service Photo Gallery

Bivši predsednik SAD je prethodno na istoj društvenoj mreži potvrdio da je na republikanskom skupu u Pensilvaniji pogođen iz vatrenog oružja i rekao da ga je metak pogodio u gornji deo desnog uha.

Tramp je zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci predstavnika zakona na njihovom "brzom odgovoru“ i izrazio saučešće "porodici osobe koja je ubijena na mitingu, kao i porodici druge osobe koja je teško povređena.”

Tramp je povređen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Osoba koja je pucala na Trampa ubijena, poginuo i učesnik skupa

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i  jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler.

Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.
Istovremeno, više izvora iz bezbednosnih službi reklo je za CNN da je osoba koja je pucala na mitingu "neutralisana".

FBI identifikovao Tomasa Metjua Kruksa kao subjekta umešanog u pokušaj ubistva Trampa

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju u nedelju.

U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenosi CNN.

FBI: Napadač na Trampa delovao sam, koristio poluautomatsku pušku AR 556

Napadač koji je pucao na bivšeg predsednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa delovao je sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz FBI-a.

''Reč je o poluautomatskoj puški AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva'', poručeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.

Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korušćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

''Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja'', saopšteno je iz FBI.

Pentagon: Napadač na Donalda Trampa nije imao bilo kakve veze sa vojskom

Pentagon je potvrdio da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao bilo kakve veze sa vojskom. 

"Potvrdili smo sa svakom od grana vojne službe da ne postoji vojna pripadnost osumnjičenog sa tim imenom ili datumom rođenja u bilo kojoj grani, aktivnoj ili rezervnoj komponenti u njihovim odgovarajućim bazama podataka", rekao je portparol Pentagona, general-major Patrik S Rajder, preneo je BBC.

Bajden posle pucnjave na Trampovom mitingu: Nema mesta za ovakvo nasilje u Americi

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je pucnjavu na skupu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Pensilvaniji i poručio da "u Americi nema mesta za takvu vrstu nasilja".

"To je bolesno, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovo događa", rekao je Bajden, prenosi AP.

BloombergAdria.com

 

Dodao je da pokušava da stupi u kontakt sa Trampom i da je čuo da je on sada dobro posle pucnjave na republikanskom mitingu.

"Svi moraju da osude to. Svi", rekao je Bajden.

Majk Džonson: Predstavnički dom će sprovesti potpunu istragu o pucnjavi na skupu Trampa

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da će Predstavnički dom sprovesti "potpunu istragu" o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp povređen.

"Američki narod zaslužuje da zna istinu. Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi zvaničnici iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti (DHS) i FBI će se pojaviti na saslušanju pred našim odborima što je pre moguće", napisao je Džonson na mreži X.

Tramp: Nikada se neću predati

Donald Tramp poručio je u mejlu svojim pristalicama, nakon što je ranjen na predizbornom skupu u Pensilvaniji, da se nikada neće predati.

"Ovo je poruka od Donalda Trampa", piše u kratkom mejlu, uz poruku "Nikada se neću predati", prenosi CNN.

Melanija Tramp: Čudovište je mog supruga posmatralo kao "neljudsku političku mašinu"

Bivša prva dama SAD Melanija Tramp oglasila se nakon atentata na njenog supruga Donalda i u saopštenju nazvala napadača ''čudovištem'', koje je bivšeg predsednika posmatralo kao ''neljudsku političku mašinu''.

U saopštenju objavljenom na mreži X, poručila je da je njen i život njenog sina Barona Trampa bio na ivici ''razorne promene'' kada je metak pogodio Donalda Trampa na mitingu. Kako je napisala, atentator je hteo da "ugasi Donaldovu strast, njegov smeh, njegovu inventivnost, njegovu ljubav prema muzici i njegov žar”.

Ona je nekoliko puta naglasila da u ovom trenutku misli na građane Amerike i pozvala američki narod da ne zaboravi da su ''različita mišljenja, politika i političke igre slabije od ljubavi" i da bi sada trebalo da se ujedine. 

Melanija je izrazila saučešće porodici nevinog muškarca koji je ubijen na mitingu u Pensilvaniji i zahvalila hrabrim agentima Tajne službe i svim ostalima koji su reskirali svoje živote štiteći njenog supruga.

Razgovor Bajdena i Trampa bio dobar, kratak i pun poštovanja

Izvor koji ima saznanja o pozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena bivšem predsedniku Donaldu Trampu nakon atentata opisao je razgovor između rivala kao "dobar" i "kratak i pun poštovanja.

Dva visoka zvaničnika Bele kuće su slično opisali sinoćni poziv, ali su odbili da iznesu detalje o razgovoru, preneo je Si-En-En (CNN).

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da su Bajden i Tramp razgovarali kasno sinoć telefonom, pri čemu je Bajden želeo da razgovara direktno sa svojim rivalom. 

Bajden je ponovio svoju tvrdnju da nema mesta ili tolerancije za političko nasilje i uverio Trampa da je dao smernice bezbednosnim agencijma da sprovedu istragu u potpunosti.

Pre sinoćnjeg poziva, njih dvojica godinama nisu razgovarali direktno. 

CNN: Očevidac video napadača na krovu pre nego što je pucao na Trampa

Jedan očevidac tvrdi da je upozorio policajce i rekao im da je video napadača kako se kreće po krovu zgrade nekoliko trenutaka pre pokušaja ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Batleru, u Pensilvaniji.

Ben Mejser je bio uz liniju ograde kada je video kako se "nepoznata osoba pomera sa krova na krov", preneo je CNN.

"Ja sam rekao da je neko na krovu. Kada sam se okrenuo da se vratim tamo gde sam bio, počela je pucnjava, a onda je nastao haos i svi smo pobegli. To bi bilo to", rekao je Mejser za lokalni radio KDKA. Vlasti su identifikovale napadača na Donalda Trampa kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa, kojeg su agenti Tajne službe ubili na licu mesta nakon pucnjave.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je napadač pucao sa ravnog krova objekta koji je bio udaljen između 120 i 150 metara od bine na kojoj je Tramp govorio pred okupljenom masom simpatizera.

Stručnjaci za sprovođenje zakona postavljaju brojna pitanja u vezi sa neobezbeđenim krovom sa kog je napadač pucao na Trampa.

Dva bivša agenta FBI izrazila su iznenađenje da krov na kome je naoružani napadač ispalio više hitaca nije bio obezbeđen s obzirom na to koliko je bio blizu bine gde je Tramp govorio pristalicama.

Tajna služba: Napadač ispalio više hitaca na Trampa sa uzvišene lokacije izvan skupa

Osoba koja je pucala na skup bivšeg predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa ispalila je više hitaca sa "uzvišene pozicije" izvan mesta gde se održavao miting pre nego što su ga agenti tajne službe neutralisali, saopštili su zvaničnici.

"Tokom kampanje bivšeg predsednika Trampa u Batleru u Pensilvaniji 13. jula oko 18.15 osumnjičeni za pucnjavu je ispalio više hitaca prema bini sa uzvišene pozicije, van mesta gde se održavao skup", navela je Tajna služba u saopštenju.

BloombergAdria.com

 

Pripadnici Tajne službe su "neutralisali napadača koji je sada mrtav", dodaje se u saopštenju.

"Američka tajna služba brzo je odgovorila zaštitnim merama i bivši predsednik Tramp je bezbedan. Jedan čovek iz publike je ubijen, a još dve osobe su zadobile kritične povrede", navodi se.

O incidentu se vodi istraga i Tajna služba je o događaju obavestila FBI, rekao je portparol službe Entoni Guljelmi.

U kući i automobilu napadača na Trampa pronađen materijal za pravljenje bombi

U kući i automobilu muškarca osumnjučenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD pronađeni su materijali za pravljenje bombi, rekli su neimenovani policijski zvaničnici za AP.

Automobil kojim je upravljao osumnjičeni napadač na Trampa, Tomas Metju Kruks, bio je u subotu parkiran u blizini Trampovog predizbornog mitinga u Pensilvaniji.

Prethodno su mediji preneli da je oružje koje je napadač koristio pripadalo njegovom ocu.

Pucnjava na predizbornom skupu istražuje se kao pokušaj ubistva Trampa

Pucnjava na bivšeg predsednika SAD tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj ubistva, kažu policijski zvaničnici.

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler.

Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.

Vučić: Povod za atentate na Fica i Trampa mržnja i satanizacija u javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas se slaže sa slovačkim premijerom Robertom Ficom da je scenario atenatata na Donalda Trampa kopija scenarija atentata na njega i da su povod za oba napada bili mržnja i satanizacija u javnosti.

Na pitanje novinara da prokomentariše reagovanje slovačkog premijera Roberta Fica, koji je rekao da je scenario atenatata na Donalda Trampa kopija senarija atentata na njega, Vučić je odgovorio da je Fico u pravu.

"Apsolutno je tačno. Onaj čovek što je pucao, on vam kaže 'ja mrzim Trampa, ja mrzim republikance'. Kad provodite satanizaciju nečiju, sve vreme, pa šta očekujete?", upitao je Vučić.

Intext service Video

Dodao je da je više puta razmišljao šta je razlog atentata na Fica i naveo da je shvatio da je upravo u pitanju satanizacija.

"I onda shvatite da je to razlog. Provodili su takvu satanizaciju premijera Fica, godinama. Ne zaboravite, da je trebalo da ga uhapse, pa je 8:8 bio mandat na imunitetskom odboru i samo zato nije bio uhapšen. I onda je opet suvereno pobedio, jer je stvarno jedini lider, veliki lider u Slovačkoj. I narod to prepoznaje", rekao je Vučić.

Miloš Vučević najoštrije osudio atentat na Donalda Trampa

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, uz ocenu da "nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici".

"Najoštrije osuđujem pokušaj atentata na 45. predsednika SAD Donalda Trampa. Nasilju ne može i ne sme biti mesta u politici. Svi zajedno moramo pružiti otpor svakome ko misli da metkom, umesto glasačkim listićem, može da donosi odluke. Demokratija mora biti odbranjena, a ljudski život neprikosnoven", naveo je Vučević.

Premijer Srbije poželeo je Trampu, koji je u atentatu povređen, brz oporavak.

Dačić: Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Trampa, nešto slično se sprovodi i u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je danas pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak dodajući da je "atentat na bivšeg predsednika SAD najveći, žalostan i tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka".

"Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu", saopštio je Dačić.

On je istakao da je obaveza celog društva da se tome suprotstavimo.

"Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Donalda Trampa i želim mu brz i uspešan oporavak,” izjavio je Dačić, kako je saopštio MUP.

Đurić: Srbija se solidariše s Trampom i SAD, političkom nasilju nema mesta u društvu

Srbija se solidariše s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i Sjedinjenim Američkim Državama posle sinoćneg pokušaja ubistva, saopštio je danas srpski ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

"Duboko smo zabrinuti zbog takvih činova političkog nasilja, kojima nije mesto u našem društvu. U mislima smo s njim (Trampom) i njegovom porodicom", napisao je Đurić na platformi X.

Fico: Trampovi protivnici huškali društvo dok neko nije uzeo oružje u ruke

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je i sam ranjen u atentatu u maju ove godine ocenio je danas povodom pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da Trampovi protivnici huškaju društvo sve dok neko ne uzme oružje u ruke.

"Ovaj dogadjaj je kao prekopiran slučaj onoga što se dogodilo u Slovačkoj. Trampovi politički protivnici pokušavali su da ga izoluju, a kada im to nije pošlo za rukom, huškali su društvo dok se neki jadnik nije latio oružja", objavio je na svom Fejsbuk nalogu slovački premijer.

Prema njegovim rečima "sada, nakon svega, bićemo svedoci poruka o potrebi pomirenja, smirenja i praštanja".

Service Photo Gallery

Kremlj: Atmosfera koju je stvorila administracija Bajdena dovela do atentata na Trampa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne veruje da je aktuelna američka administracija organizovala pokušaj ubistva Donalda Trampa, ali da je oko njega "stvorila odgovarajuću atmosferu koja je dovela do atentata".

"Uopšte ne mislimo i ne verujemo da je pokušaj eliminacije predsedničkog kandidata Trampa organizovala aktuelna vlast, ali atmosfera koju je ova administracija stvorila tokom političke borbe, atmosfera oko kandidata Trampa izazvala je ono sa čime se Amerika danas suočava“, rekao je Peskov.

Rusija osuđuje bilo kakve manifestacije nasilja tokom političke borbe, poručio je Peskov, povodom atentata na bivšeg američkog predsednika i republikanskog kandidata na predstojećim prredsedničkim izborima Donalda Trampa.

Peskov je rekao da Moskva "saoseća i želi brz oporavak svim povređenima" u incidentu.

Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je osumnjičeni za napad na Trampa

Američke vlasti zatvorile su danas vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je Tomas Metju Kruks, osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor zatvoren iz posebnih bezbednosnih razloga, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC).

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa.

U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, preneo je CNN.

Dodik oštro osudio pokušaj ubistva Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio pokušaj ubistva predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

"Želim mu brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija. Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav", naveo je Dodik na mreži X.

Stevandić: Tramp sinoć izabran za predsednika SAD

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je danas da je bivši predsednik SAD i najverovatnije predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp "sinoć izabran za američkog predsednika".

Stevandić je na društvenoj mreži Iks naveo da je metak promašio Trampa i "pogodio sve one koji su ga ciljali".

"Teoretičari zavera kažu atentat na njega je očekivan jer je Džozef Bajden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Džona Kenedija. Verujući opominju da Boga ima. Napeto je", napisao je Stevandić.

Zaharova: U SAD raspiruju mržnju prema političkim protivnicima

Predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas, povodom pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, da u SAD podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima.

"Pre tačno dva meseca skrenula sam pažnju na to da u Sjedinjenim Državama bukvalno podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima, navodeći i primere američke tradicije ubistava predsednika i predsedničkih kandidata", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona se osvrnula i na svoju poruku napisanu u maju, u kojoj je napomenula da u Sjedinjenim Državama "otvoreno govore o potrebi da se ubije republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik SAD Donald Trampa", dok istovremeno kritikuju legitimitet izbornog procesa u Rusiji, prenosi RIA Novosti.

Atentator na Trampa: Glasač republikanaca, osvojio matematičku nagradu

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks, osumnjičen za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru, u Pensilvaniji, stanovao je blizu mesta atentata, a registrovan je kao 20-godišnji glasač republikanaca, koji je dao donaciju od 15 dolara jednoj organizaciji naklonjenoj Demokratskoj stranci.

Državna evidencija birača pokazuje da je Kruks bio registrovan kao pristalica republikanaca, a predstojeći izbori 5. novembra bi bili prvi na kojima bi 20-godišnji Kruks mogao da glasa, prenosi Rojters.

Atentator na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je živeo u mestu Betel Park, na sat vožnje, odnosno oko 80 kilometara južno od Batlera, gde se održavao Trampov miting, preneo je ranije CNN.

Utvrđeno je da je Krus 2021. godine kada je imao 17 godina donirao 15 dolara za ActBlue, politički akcioni komitet koji prikuplja novac za levičare i demokratske političare.

CNN: Pokušaj ubistva Trampa otvara mračno, novo poglavlje političkog nasilja u SAD

Pokušaj ubistva Donalda Trampa, koji otvara mračno novo poglavlje u priči o političkom nasilju u SAD, potresao je naciju koja je već bila duboko podeljena tokom jednog od najnapetijih perioda svoje moderne istorije, piše danas Si-En-En (CNN).

Pokušaj ubistva bivšeg predsednika na predizbornom skupu samo nekoliko dana pre očekivanog prihvatanja republikanske nominacije za predsedničkog kandidata je, po definiciji, napad na demokratiju i pravo svakog Amerikanca da bira svoje lidere, navodi CNN.

Tramp se obraćao svojim pristalicama sa bine u Pensilvaniji kada su odjeknuli pucnji, on se trgnuo, zatim se rukom uhvatio za desnu stranu lica i sklonio ispod govornice okružen masom uznemirenih ljudi. Bivši predsednik je kasnije ispričao da je osetio da mu je metak probio kožu uha i da je krvario dok je okružen agentima Tajne službe napuštao govornicu.

Fotografija Ivana Vučija iz Asošijeted presa na kojoj ogorčeni, ali živ Donald Tramp sa krvlju na uhu i obrazu, pokazuje uzdignutu, stisnutu pesnicu dok ga agenti Tajne službe sprovode sa bine na bezbednu lokaciju sa američkom zastavom u pozadini, odmah je postala viralna kao ilustracija jednog napetog političkog razdoblja američke istorije, bez obzira na dalji razvoj događaja, ocenjuje CNN.

Trampova kampanja najavila pojačane mere bezbednosti

Menadžment predsedničke kampanje Donalda Trampa saopštio je danas da će nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na predizbornom skupu u Pensilvaniji pojačati mere bezbednosti.

Bivši predsednik Tramp i uprava njegove izborne kampanje potvrdili su da će kampanja nadalje primenjivati dodatne bezbednosne mere nakon pucnjave na Trampovom mitingu u Batleru, u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, prenosi CNN.

Ko-menadžeri Trampove kampanje Suzi Vajls i Kris La Sivita poručili su da su "još uvek šokirani" napadom, ali izražavaju nadu da će ovaj užasan akt ujediniti Trampov tim, a zapravo i naciju "jer se mora obnoviti posvećenost bezbednosti i miru u našoj zemlji".

"Osuđujemo sve oblike nasilja i nećemo tolerisati opasnu retoriku na društvenim mrežama," ističe se u poruci ko-menadžera Trampove kampanje.

Bajden prekinuo vikend u Delaveru i vratio se u Belu kuću zbog napada na Trampa

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je planirao da tokom vikenda boravi u svojoj rezidenciji u Delaveru, vratio se danas u Belu kuću kako bi nastavio da prima izveštaje od bezbednosnih službi u vezi sa pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Bajden je razgovarao s Trampom nakon pucnjave i izjavio je da je "zahvalan na tome što je Tramp bezbedan", preneo je CNN.

Predsednik SAD je osudio napad na Trampa i pozvao je na ujedinjenje zemlje, rekavši: "U Americi nema mesta za ovakvo nasilje".

"U ponedeljak ujutro u Beloj kući, predsednik Bajden će primiti ažurirane podatke od zvaničnika sekretarijata za unutrašnju bezbednost i policijskih službi", saopšteno je iz Bele kuće.

Trampov sin: On nikada neće prestati da se bori za spas Amerike

Donald Tramp nikada neće prestati da se bori za spas Amerike, izjavio je Trampov sin Donald Tramp Mlađi nakon što je bivši predsednik SAD povređen u pucnjavi na svom mitingu u Pensilvaniji. Donald Tramp Mlađi je na na mreži X objavio fotografiju na kojoj se vidi njegov otac okrvavljenog uha i obraza, sa uzdignutom pesnicom i američkom zastavom u pozadini, dok ga agenti Tajne službe hitno odvode sa bine.

"On nikada neće prestati da se bori za spas Amerike", napisao je Donald Tramp Mlađi. Tramp, koji je povređen kada je na njega pucano na njegovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sleteo je u Nju Džerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC.

Naoružani napadač i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, saopštila je tajna služba.

FBI iznenađen da je napadač ispalio više hitaca, a da se nije znalo odakle puca

Američki federalni istražni biro (FBI) priznao je da je "iznenađujuće" što je napadač ispalio više hitaca a da nadležne službe nisu znale sa kog mesta je otvorena vatra na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je povređen u atentatu tokom njegovog predizbornog skupa u Pensilvaniji.

Na konferenciji za novinare, Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za kancelariju u Pitsburgu, priznao je da je "iznenađujuće" što je napadač uspeo da ispali više hitaca tokom mitinga bivšeg predsednika Donalda Trampa u Batleru, Pensilvanija, prenosi CNN.

Jedan novinar je pitao Rojeka da li može da potvrdi da su vlasti saznale da je napadač na krovu tek kada su hici ispaljeni, on je odgovorio da je to "trenutna procena".

"U sledećim danima, nedeljama i mesecima sledi detaljna istraga o tome šta se tačno desilo i kako je pojedinac mogao da dođe do lokacije, kao i kakvo oružje je imao", rekao je Rojek.

Svetski lideri osudili pokušaj ubistva Trampa

Svetski lideri osudili su danas pokušaj ubistva Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji, a portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija izjavio je da je atentat na bivšeg predsednika SAD "akt političkog nasilja".

"Generalni sekretar nedvosmisleno osuđuje ovaj akt političkog nasilja. Upućena je poruka Trampu sa željom za brz oporavak", rekao je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na platformi X da je "duboko šokirana" napadom na Trampa. "Želim Donaldu Trampu brz oporavak i izražavam saučešće porodici nevine žrtve. Političkom nasilju nema mesta u demokratiji", saopštila je Fon der Lajen.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbedbosnu politiku Žozep Borelj najoštrije je osudio napad na Trampa.

"Šokiran sam vestima o napadu na predsednika Trampa, koji najoštrije osuđujem. Ponovo smo svedoci neprihvatljivih akata nasilja nad političkim predstavnicima", naveo je Borelj na društvenoj mreži Iks.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je političko nasilje apsolutno neprihvatljivo u demokratiji.

"Oštro osuđujem napad na bivšeg predsednika Donalda Trampa", naglasio je Mišel na Iksu.

I predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da je političko nasilje neprihvatljivo i da je šokirana "stravičnim napadom" na mitingu Trampa u Pensilvaniji.

"Šokirana sam stravičnim napadom na mitingu bivšeg predsednika Trampa u Pensilvaniji. Političko nasilje je neprihvatljivo, njemu ne sme biti mesta u našim društvima. Moje misli su sa njim i sa žrtvama", poručila je Mecola na platformi Iks.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je pokušaj ubistva Trampa čin za prezir i nasilni napad koji predstavlja pretnju demokratiji.

U svojoj objavi na platformi X Šolc je ocenio da je napad na predsedničkog kandidata Donalda Trampa "odvratan".

"Želim mu brz oporavak. Moje misli su takođe sa ljudima koji su pogođeni ovim napadom. Ovakvi akti nasilja ugrožavaju demokratiju", poručio je Šolc.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok objavila je danas na svom X nalogu da je pokušaj atentata na Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji nagovestio "mračne trenutke" za američku demokratiju.

"U demokratijama se na izborima odlučuje glasačkim listićima, a ne oružjem. U ovim mračnim časovima za američku demokratiju, moje misli su sa žrtvama napada. Želim Donaldu Trampu brzi oporavak", poručila je Berbokova.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su njegove misli sa Donaldom Trampom i dodao da je napad na bivšeg američkog predsednika "tragedija za naše (zapadne) demokratije".

"Šaljem mu želje za brzi oporavak. To je tragedija za naše demokratije. Francuska deli šok i ogorčenje američkog naroda", objavio je Makron na svom X nalogu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je izrazilo zabrinutost zbog napada na Trampa.

"Predsednik Si Đinping je izrazio svoje žaljenje bivšem predsedniku Trampu", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je osudio pokušaj ubistva Trampa.

"Zgrožen sam saznanjem o napadu na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji. Ovakvo nasilje nema opravdanja i za takvo nasilje nema mesta u svetu", napisao je Zelenski na svom X nalogu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je na svom X nalogu da je bio šokiran vešću o napadu na Trampa.

"Bivšem predsedniku SAD Trampu želim brz oporavak. Moje misli su sa onima koji su pogođeni. Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nije mesto u našim demokratijama", napisao je Stoltenberg i apelovao na NATO saveznike da zajedno brane svoje vrednosti i slobodu.

Japanski premijer Fumio Kišida poručio je da se svet mora čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da je "zaprepašćen šokantnim scenama" na Trampovom mitingu u Batleru.

"Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada", naveo je on.

Australijski premijer Entoni Albaneze poručio je da je atentat zabrinjavajuća, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala, a mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom ove nedelje tokom posete SAD na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve uz bivšeg predsednika "u ovim teškim satima".

Premijer Indije Nerendra Modi svom prijatelju Trampu, kako je napisao poželeo je brz oporavak i brzo ozdravljenje.

Da za nasilje nema mesta u SAD navela su dvojica bivših američkih predsednika Barak Obama i Bil Klinton.

Kllinton je objavio da je sa suprugom Hilari teškog srca primio vest o napadu na Trampa i da je zahvalan službama na brzoj reakciji.

Lideri regiona oštro osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

Zvaničnici u regionu oštro su danas osudili pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio pokušaj ubistva Trampa, poželevši mu "brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija".

"Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav", naveo je Dodik na mreži X.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je da je bivši predsednik SAD i najverovatnije predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp "sinoć izabran za američkog predsednika".

Stevandić je na društvenoj mreži Iks naveo da je metak promašio Trampa i "pogodio sve one koji su ga ciljali".

"Teoretičari zavera kažu atentat na njega je očekivan jer je Džozef Bajden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Džona Kenedija. Verujući opominju da Boga ima. Napeto je", napisao je Stevandić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio napad na bivšeg američkog predsednika u Pensilvaniji. Milatović je na mreži X napisao da je zgrožen atentatom na Trampa.

"Snažno osuđujem ovaj napad, nadajući se njegovom brzom oporavku. Akti političkog nasilja su neprihvatljivi u bilo kom demokratskom sistemu", poručio je crnogorski predsednik.

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da je nasilje neprihvatljivo na bilo kom mestu, a posebno u političkoj areni.

"Najoštrije osuđujemo napad na Trampa, tokom mitinga u Pensilvaniji. Želimo brz oporavak njemu i ostalim povređenima", naveo je Spajić na mreži X.

Predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, saopštio je da je demokratski svet zaprepašćen sinoćnjim atentatom na nekadašnjeg predsednika i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, tokom njegovog predizbornog skupa u Pensilvaniji.

"Ovaj nemio događaj, kao i neuspeli atentat na premijera Slovačke Roberta Fica, jasna su opomena da ekstremističke metode iz prošlosti nisu nestale, već da nažalost ponovo postaju naša realnost i da svi moramo stati u odbranu demokratije i osnovnog ljudskog prava na slobodnu misao", napisao je Mandić na mreži X, poželevši Trampu brz oporavak.

"Da se što pre aktivno vrati u vrlo dinamičnu izbornu trku za predsednika SAD, porodici nastradalog učesnika skupa želim da izrazim najiskrenije saučešće, a povređenima želim brzo ozdravljenje", dodao je predsednik Skupštine Crne Gore.

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova na društvenoj mreži X izrazila je duboku zabrinutost zbog napada na bivšeg američkog predsednika.

"Oštro osuđujem ovaj incident. Političkom nasilju nema mesta u demokratijama. Želim mu brz oporavak", istakla je ona.

Saudijska Arabija osudila atentat na Donalda Trampa

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije danas je osudilo pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U saopštenju je izražena puna solidarnost sa SAD, bivšim predsednikom i njegovom porodicom, i istovremeno odbačen svaki vid nasilja, preneo je Rojters.

Saudijska Arabija je takođe uputila saučešće porodici stradalog kao i prijateljskom američkom narodu, poželevši brz oporavak ranjenima.

Evropski desničarski lideri povezali napad na Trampa sa narativom levice

Evropski desničarski lideri povezali su napad na bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji sa ''nasilnim tonom'' i narativom levice i izrazili zabrinutost zbog eskalacije nasilja protiv desničarskih političara u SAD i Evropi.

Politički protivnici američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa pokušavaju da ga zatvore, a kada to ne uspe, pokušavaju da nateraju javnost toliko protiv njega da neko uzme oružje u ruke, rekao je danas slovački premijer Robert Fico, koji je nedavno preživeo atentat.

Slovački predsednik Peter Pelegrini osudio je napad na Trampa na jučerašnjem mitingu u Pensilvaniji i izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja u politici širom sveta, prenosi TASR.

Lider desničarske Reformističke partije Najdžer Faradž izjavio je da je ''uznemiren'', ali ne i ''šokiran'' pokušajem ubistva bivšeg predsednika i istakao da je ''liberalni narativ'' o Trampu podstakao napad, javlja Politiko.

On je dodao da uskoro planira da poseti Donalda Trampa.

Gert Vilders, lider krajnje desničarske Slobodarske partije u Holandiji takođe je okrivio levičarsku retoriku i medije za jučerašnji događaj i poručio da se oni ''igraju vatrom''.

''Retorika mržnje mnogih levičarskih političara i medija, koji desničarske političare etiketiraju kao rasiste i naciste, nije bez posledica'', rekao je Vilders.

Zamenik italijanskog premijera i vođa desničarske partije Liga, Mateo Salvini, ocenio je da ''nasilni ton levice'' stavlja oružje u ruke nestablinih osoba i dodao da se nada da se slični incidenti neće ponavljati, piše Ansa.

''Nadam se da ovo služi (kao pouka) onima koji seju reči mržnje prema desničarima, fašistima, rasistima, prema Trampu, Bolsonaru, Ficu ili drugim ličnostima“, poručio je Salvini.

Komentarišući atentat na Donalda Trampa, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je kazao da su na delu pokušaji da se “blokiraju politike koje zagovaraju mir i to putem najbrutalnijih sredstava, kao što je to bio slučaj sa slovačkim premijerom Robertom Ficom”.

Princ Aleksandar Karađorđević najoštrije osudio pokušaj ubistva Donalda Trampa

Princ Aleksandar Karađorđević najoštrije je osudio pokušaj ubistva američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa tokom predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

On je Trampu uputio želje za brz i uspešan oporavak, porodici tragično stradalog u napadu uputio je iskreno saučešće, a povređenima poželeo brz oporavak.

"Ovakva vrsta nasilja je potpuno neprihvatljiva, ne samo u političkoj borbi, već u svakom aspektu života i svi moramo da se zagledamo duboko u sebe i da se upitamo – šta nas je dovelo dovde, kao društvo?", istakao je princ Aleksandar Karađorđević u saopštenju.

Ukazao je da niko nema pravo da uzme nečiji život u svoje ruke, samo zato što se ne slaže sa drugačijim političkim stavovima.

Audio snimak:Tramp rekao agentu posle napada 'Čekajte da uzmem cipele'

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, nekoliko minuta pošto je 20-godišnji napadač pucao na njega tokom mitinga u Pensilvaniji, rekao je agentu Tajne službe koji ga je pozvao da krene sa govornice, "Čekajte da uzmem cipele", a pred odlazak sa mesta napada tri puta uzviknuo je "Borba", prenosi CNN. 

Nekoliko trenutaka pošto je pogođen u subotu na mitingu u Batleru, Tramp je okrvavljenog uha i obraza napustio binu, opkoljen agentima, a audio snimci ukazuju na haotičnost scene neposredno nakon atentata.

Tramp je govorio u trenutku kada su odjeknuli pucnji, a potom se uhvatio za uvo i čučnuo, pri čemu ga je obezbeđenje opkolilo. 

"Sagnite se, sagnite se, sagnite se", rekao je jedan agent, posle čega se čuo još jedan pucanj i ženski vrisak.

Čuli su se i glasovi više agenata tajne službe, jedan koji kaže "ustanite" i drugi koji govori "stepenice su spremne".

Nakon što je čuo da je napadač oboren, Tramp i agenti su ustali, a CNN navodi, na osnovu audio snimka, šta su zatim republikanski predsednički kandidat i agenti Tajne službe govorili.

"Čekajte da uzmem cipele, čekajte da uzmem cipele", rekao je Tramp, za čim je agent rekao: "Imam Vas gospodine, imam Vas gospodine".

Pošto je Tramp ponovo tražio da uzme obuću, drugi agent je rekao "Čekajte, glava Vam je krvava".