5. maj 2023 17:00

Zemlje Komonvelta žele samostalnost, Južna Afrika da Čarls vrati dijamant

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zemlje Komonvelta žele samostalnost, Južna Afrika da Čarls vrati dijamant

Foto: , Pool via AP/Toby Melville

LONDON - Britanski kralj Čarls i njegov sin princ Vilijam pozdravljali su danas goste ispred Bakingemske palate u centru Londona.

Teku poslednje pripreme dan pre formalne ceremonije krunisanja britanskog monarha, preneo je Rojters.

Čarls je napustio kapiju palate svojim kraljevskim automobilom pre nego što je stao na pola puta na mestu gde njegovi fanovi kampuju uoči subotnje ceremonije i tamo se rukovao s građanima.

Kralj Čarls uoči krunisanja iznenadio obožavaoce

Kralj Čarls III iznenadio je danas obožavaoce kraljevske porodice koji već danima kampuju ispred Bakingemske palate kako bi prisustvovali krunisanju, tako što se pojavio pred njima i pozdravio ih. Sa njim u društvu bili su princ i princeza od velsa Vilijam i Kejt Midlton, prenosi Tajms. Njih troje su se rukovali sa obožavaocima i fotografisali.

Pre toga kralj je učestvovao na probi krunisanja u Vestminsterskoj opatiji gde će se krunisanje obaviti sutra. Takođe, on je danas priredio ručak u bakingamskoj palati za generalne guvernere kraljevstva i premijere, a pre sastanka sa liderima Komonvelta.

U palati će večeras biti priređen prijem za inostrane goste. Obožavaoci kraljevske porodice postavili su prethodne noći šatore ispred palate. Kralj Čarls III biće krunisan sutra u 12 sati.

Zemlje Komonvelta žele samostalnost, Južna Afrika da Čarls vrati dijamant

Aktivisti traže od britanskog kralja Čarlsa III da Južnoj Africi vrati najveći poznati dijamant na svetu, koji se nalazi na žezlu koje će Čarls držati tokom predstojećeg krunisanja. Oni su poručili da dijamant, poznat kao ''Velika zvezda Afrike'' i koji je isečen iz najvećeg sirovog dijamanta Kulinan I, treba da bude vraćen u zemlju odakle je i odnesen 1905. godine. Dragulj ima masu od 530 karata, odnosno 100 grama, i tadašnjem Kralju Edvardu VII ga je poklonio Luj Bota tadašnji premijer kolonijalne vlade u Transvali.

Tajms navodi da je krunisanje ubrzalo planove jamajčanske vlade za referendum o tome da li da zadrži kralja na čelu države, rekla je ministarka za pravna i ustavna pitanja Jamajke Marlen Malahu Forte. Ona je navela da je toj karipskoj zemlji Čarls ''stran koliko on to može biti'', i da je ''došlo vreme da se britanski monarh ukloni iz ustava ostrva''. Ona smatra da će se to dogoditi već sledeće godine.

Prema anketi, građani u šest od 15 zemalja Komonvelta koje priznaju kralja kao šefa države glasali bi da postanu republike. Kanada, Australija, Bahami, Jamajka, Solomonska Ostrva i Antigva i Barbuda bi glasali za postajanje republika ako bi referendum bio održan sutra, pokazalo je istraživanje lorda Eškrofta.