11. avgust 2023 20:46

Fanovi Harija Potera upozoreni da ne ostavljaju stvari na Dobijevom grobu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Wachiwit, ilustracija

LONDON - Britanski nacionalni fond "National Trust" zamolio je fanove Harija Potera da prestanu da ostavljaju sitnice na spomeniku izmišljenom vilenjaku koji je umro u poslednjoj knjizi, izražavajući zabrinutost zbog osetljive prirode plaže - koja je mesto od posebnog naučnog interesa.

Sa provizornog svetilišta jednog od najomiljenijih likova serije, Dobija, na Frešvoter Vestu u Pembrukširu, nedavno su uklonjene stvari koje su fanovi ostavili.

Lokacija je mesto gde je produkcija filma "Hari Poter i relikvije smrti" snimila scenu smrti magičnog stvorenja, a fanovi su nakon toga počeli da posećuju to mesto ostavljajući krstove, oslikane kamenčiće i druge uspomene, prenosi britanski Telegraf.

Takođe je ostavljen veliki broj čarapa u znak počasti kućnom vilenjaku koji je „oslobođen“ ropskog života tako što je dobio jednu od čarapa svog zlog vlasnika Lucijusa Malfoja na početku serije.

Na improvizovanom Dobijevom grobu je postavljena i statua, koja je ubrzo uklonjena.

Prošle godine zabrinutost zbog velikog broja posetilaca i zagađenja dovela je do istraživanja o mogućem premeštanju 'memorijala' vilenjaka Dobija.

"National Trust" apeluje na posetioce da odaju počast vilenjaku i da se fotografišu, umesto da ostavljaju predmete, kako bi se smanjio štetan uticaj na životnu sredinu, ističe se u saopštenju.

„Frešvoter Vest je mesto od posebnog naučnog interesa i ovo područje je dom sivih foka, lučkih morskih pliskavica i nekih od najvećih populacija morskih ptica na svetu. Volimo da ugostimo posetioce i molimo ih da nam pomognu u brizi o pejzažu tako što će se samo fotografisati prilikom posete Dobijevom spomeniku. Predmeti kao što su čarape, sitnice i komadići boje od obojenog šljunka mogu ući u morsko okruženje i lanac ishrane i ugroziti divlje životinje", izjavio je portparol nacionalnog fonda.

"National Trust", osnovan je 1895. godine da zaštiti „obale, selo i zgrade Engleske, Velsa i Severne Irske“.

Poslednjih godina ovo područje je pod velikim antropogenim pritiskom, a problem je narastao do te mere da je fondacija organizovala javnu konsultaciju kako bi razgovarala o tome da li Dobijev grob treba da bude uklonjen u potpunosti ili premešten na „odgovarajuću javnu lokaciju van plaže“.

U prošlosti je bilo pokušaja da se spomenik eliminiše, ali fanovi Harija Potera su uvek tražili njegovu obnovu.

Nakon konsultacija, iz fondacije su rekli da bi spomen obeležje moglo da ostane, ali su zamolili posetioce da zaštite životnu sredinu ne ostavljajući strane predmete na obali.

Plaža je zakonom zaštićeno prirodno područje, gde žive mnoge divlje životinje.

Područje plaže je dom velikih sivih foka, pliskavica i jedne od najvećih populacija morskih ptica na svetu.