22. decembar 2022 12:00

Albinizam i osuda: Svetlanu su zvali "duhom" i "babom", ali ona je danas pobednik

Autor: Tanjug

Foto: Tanjug

Da li smo spremni da prihvatimo nekoga ko je različit od nas? Većina će odgovoriti da, spremni smo. Ipak, odgovor na ovo pitanje može da se da samo onda kada se nađete u društvu nekoga ko se ne uklapa u većinu. Nekoga kao što je Svetlana, koja je celog života trpela osudu okoline - samo zato što je različita. 

Prozirno bela koža i kosa, ljubičaste oči. Svetlana je neko koga ćete uvek primetiti u masi ljudi. Svetlana je albino. 

- Bila je neka četvrta godina srednje škole kad sam postala potpuno svesna svog poremećaja. Deca iz škole su me nazivala duhom, vampirom, babom i govorili su mi kako sedim pre vremena. Postala sam nešto odvratno. Nešto čemu ljudi, ili nemaju hrabrosti da priđu, ili šta se trude da obilaze - iskrena je Svetlana Šlapak. 

Zbog toga što je albino, ova devojka je nasilje trpela celog života, a trpi ga i dan danas. Najviše putem društvenih mreža. 

- Ja svaki dan dobijem pedeset i nešto poruka, a svaka druga glasi: "Ubij se. Odvratna si. Ne treba da živiš". Često dobijam i pretnje poput: "Zapaliću ti kuću. Naudiću tvojoj sestri". Ljudi u Srbiji ne trpe različitosti. Sve što je drugačije biva ismevano i osuđivano - smatra Svetlana. 

Albinizam spada u najređe genske poremećaje. Tek jedna u 20.000 beba na svetu rodi se kao albino. U Srbiji je taj broj daleko ređi. Ipak, umesto prihvatanja, osobe koje žive sa ovim poremećajem - žive sa osudom. Najpre zbog toga što se o albinizmu u Srbiji veoma malo zna.