30. april 2024 10:41

Za Prvi maj bez sindikalnih protesta, na trgovima razgovori sa građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za Prvi maj bez sindikalnih protesta, na trgovima razgovori sa građanima

Foto: Shutterstock.com/ShutterOK, ilustracija

BEOGRAD - Sutrašnji praznik Prvi maj mnogi građani će obeležiti prvomajskim urancima i izletima u prirodi, uz nezaobilazno roštiljanje, a što se sindikata tiče, prema najavama iz tri najveće sindikalne centrale u Srbiji, oni će praznik rada obeležiti okupljanjem članstva na trgovima i mestima gde dolazi najviše ljudi i razgovarati sa njima o problemima radnika u Srbiji i gorućim društvenim problemima, dok radnički protesti nisu planirani.

Svoje stavove o problemima radnika i sindikalnog delovanja sindikati su iskazali u sindikalnim proglasima, u kojima su ocenili da samo radnici svojim radom stvaraju nova dobra, ali i da demokratski nezavisni sindikati nisu problem već temelj demokratije i napretka.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) će, kako je za Tanjug izjavio sekretar SSSS Zoran Mihajlović, za razliku od ranijih godina Prvi maj obeležiti ne samo u Beogradu, već i u još nekoliko gradova Srbije.

"Osim u Beogradu, imaćemo manifestacije i u Subotici, Kruševcu, Čačku i drugim gradovima, gde će biti organizovana okupljanja naših zaposlenih", rekao je on.

Skup u Beogradu, pod nazivom "Udružimo se u borbi za radnička prava", biće održan na Adi Ciganliji, kod tornja i počeće u 11 časova, a sindikalci će, kako je objavio Savez samostalnih sindikata Beograda, sa građanima, između ostalog, razgovarati o značaju članstva u sindikatu, perspektivama tržišta rada, penzijskoj politici, predlozima izmena i dopuna Zakona o radu, zaštiti prava radnika.

Ujedinjeni granski sindikat (UGS) "Nezavisnost" organizovaće na Trgu Slavija u Beogradu, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću, sa početkom u 12 časova skup pod nazivom " Za demokratski i radnički restart".

Iz ove centrale su pozvali zainteresovane da dođu da čuju šta oni imaju da im kažu o predlogu Zakona o radu, perspektivama tržišta rada, penzijskoj politici, bezbednosti i zdravlju na radu, ali i funkcionisanju institucija u našoj zemlji, pravosuđu i javnoj bezbednosti.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), će prema rečima predsednice ove sindikalne organizacije Ranke Savić, radnički praznik obeležiti tako što će u šest gradova Srbije organizovati deljenje propagandnog sindikalnog materijala i razgovor sa građanima.

"Nećemo organizovati nikakve proteste, već ćemo u šest gradova, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Subotici deliti sindikalni materijal i razgovarati sa građanima", rekla je ona za Tanjug.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu 40.000 američkih radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada izražene u paroli "tri osmice", što znači po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena.

U sukobima sa policijom prvih dana maja tada je ubijeno šest i ranjeno oko 50 radnika, a veliki broj je uhapšen.

Pet radničkih vođa osuđeno je na smrt, a trojica na robiju.

Na Prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se svake godine 1. maja masovno demonstrira u znak sećanja na čikaške radnike.