17. april 2024 09:53

Broj poginulih u poplavama u Pakistanu porastao na 63

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj poginulih u poplavama u Pakistanu porastao na 63

Foto: AP Photo/Muhammad Sajjad

ISLAMABAD - Broj poginulih usled obilnih kiša i poplava u Pakistanu porastao je na najmanje 63, saopštili su zvaničnici danas.

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je u provinciji Hajber Pahtunhva, na severozapadu Pakistana.

U urušavanju zgrada poginule su 32 osobe, uključujući 15 dece i pet žena, rekao je Huršid Anvar, portparol Uprave za katastrofe.

Više desetina ljudi je povređeno i na severozapadu, gde je oštećeno 1.370 kuća, dodao je Anvar.

U istočnoj provinciji Pendžab 21 osoba je poginula u obilnim padavinama sa grmljavinom, a u Balučistanu, na jugozapadu zemlje, prijavljeno 10 mrtvih, nakon što su vlasti proglasile vanredno stanje zbog bujičnih poplava i pokrenule akciju spasavanja.

AP navodi da su oluje pogodile i spornu regiju Kašmir.

''Sve u svemu, padavine su se povećale 61 odsto ovog meseca širom Pakistana i to pokazuje da su se klimatske promene već dogodile u našoj zemlji'', rekao je Ahmed Babar, visoki zvaničnik pakistanskog Meteorološkog odeljenja.

Trećina teritorije Pakistana bila je pogođena poplavama 2022. godine i u ovim poplavama poginulo je 1.739 ljudi, a šteta je procenjena na 30 milijardi dolara.

Avganistan je ovog meseca takođe bio pogođen jakim padavinama i poplavama, a do sada je u ovoj zemlji poginulo 33 osobe.