27. april 2024 13:34

Dušan Bajatović: Gas za privredu biće za 15 odsto jeftiniji od 1. maja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Bajatović: Gas za privredu biće za 15 odsto jeftiniji od 1. maja

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftinjuje za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista.

"Ova cena za domaćinstva je ustaljena pre 13 godina pri ceni od 137 dolara što je sada daleko od realne cene gasa koja je oko 300 do 310 dolara, koliko mi imamo po naftnoj formuli", rekao je on za Tanjug .

Bajatović je istakao da kada energenti treba da poskupe, to se odmah unapred odrazi na cenu, jer je tu rizik koji smatraju trgovački lanci i proizvođači, ali kada treba nešto da pojeftini, onda postoji opreznost.

"U ovom momentu, ono što mislim da će se desiti, a već se dešava, to je pad inflacije", rekao je on i dodao da je njegova procena da se cene energenata u Srbiji do kraja godine neće mnogo menjati i da će cena grejanja biti takva da može da je plati svako ko koristi gas u svom domaćinstvu.

Bajatović je objasnio da će gas za industrijske potrošače koji čine količinski 85 odsto potrošača od 1. maja pojeftiniti jer su se stvorili uslovi za to.

"Mi imamo onaj čuveni ugovor o dve milijarde kubika gasa koju su dogovorili predsednici Srbije i Rusije, Vučić i Putin i taj ugovor će biti do maja 2025. godine aktivan", rekao je on.

Kako je istakao od 1. aprila, Srbija nema više potreba i da troši veće količine gasa koje su vanredne i skuplje, a neće trošiti ni taj energent iz skladišta gde postoji dodatna cena skladištenja i ona učestvuje u ceni gasa od 10 do 20 odsto.

"Skladišta su namenjena da se pokriva vršna potrošnja onda kad su niske temperature, kad uglavnom trošimo gas za grejanje i slične stvari. I sad kad to izbacite, mi smo ostali na ceni naftne formule koja je vrlo povoljna", rekao je sagovornik Tanjuga.

On je naglasio i da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svetskom bankom i sa ministarstvima finasija i energetike, da se sve cene svedu na ono što u ovom momentu može da se uradi i da to budu komercijalne cene, ali cene koje su zasnovane na realnosti i po kojima se Srbija danas snabdeva gasom.

Bajatović je naglasio da Srbija trenutno ima gasa dovoljno za sledeću grejnu sezonu, navodeći da je skladište gasa u Banatskom dvoru puno, ima 380 miliona metar kubnih tog energenta i da u Mađarskoj imamo još 160 miliona i to je sve plaćeno.

Prema rečima direktora Srbijagasa u Srbiji najredovnije platiše utrošenog gasa su građani, dok distributeri svoje obaveze izmiruju u 60 odsto slučaja, a industrija i veliki potrošači u 70 odsto.

"To je već praksa u radu našeg preduzeća dugi niz godina i to nema veze sada sa cenom gasa, nego je tako jednostavno, ali Srbijagas je u mogućnosti da finansijski izdrži te stepene naplate", rekao je Bajatović.

On je dodao i da je dobro što je Srbija ušla u velike projekte oko zelene energije, ali kako naglašava on smatra da je ta energija jedna velika prevara.

Istakao je i da ta energija negde mora da se proizvede, da bi sutra naša industrija mogla da napreduje, da bi mogli da izvozimo.

"Ne možemo mi za pet godina da uradimo Bistricu ili Đerdap 3, to će duže trajati. Za Atomsku centralu, za jednu ili dve, a ja mislim da to treba da uradimo, treba najmanje 12 godina, a mi nismo još ni počeli, nismo ni zakon izmenili. Prema tome, ta strategija Srbije treba da se menja", naglasio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, dobra vest za sve nas i za svakog građanina, je i ta što potrebne količine električne energije za Srbiju, pa čak i da budemo izvoznici, Elektroprivreda Srbije (EPS) može da proizvede.

"Dakle, najveća zlatna koka ili porodična srebrnina u Srbiji nije ni Naftna industrija Srbije, jer nemamo našu naftu i moramo da je uzimamo, nije ni Srbijagas, već je to EPS i to svi treba da znamo. Ako je ta kompanija efikasna, cenovne stabilnosti na srpskom tržištu će sigurno biti kako treba", naglasio je Bajatović.

On je dodao i da je bitno što su se u EPS-u stvari popravile, što zahvaljujući domaćim inženjerima, što uplivu Vlade Srbije.

Bajatović je na pitanje kakva su njegova očekivanja u smislu njegove pozicije u novoj Vladi Srbije, kazao da on nema očekivanja i da je "on partijski vojnik".

"Znate da sam narodni poslanik, pa sad šta da vam kažem. Što bi onaj glumac rekao 'za dan bezbednosti, ako me se sete, sete'. Nije to najvažnija stvar. Najvažnija stvar je da je Srbija u poslednje vreme dobila, bez obzira na kritike u domaćoj javnosti, pozitivne ocene od MMF-a i od Svetske banke", rekao je direktor Srbijagasa.