9. maj 2024 14:01

Ziđin Koper rekultiviše staro odlagalište raskrivke i sadi šumu prijateljstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ziđin Koper rekultiviše staro odlagalište raskrivke i sadi šumu prijateljstva

Foto: TANJUG/Srbija Ziđin Koper/ I. Mitrović

BOR - Srbija Ziđin Koper preuzeo je na sebe obavezu da rekultiviše pola veka staro odlagalište raskrivke nekadašnjeg Borskog površinskog kopa, gde se rudarilo punih 70 godina, objavila je danas kompanija.

Srbija Ziđin Koper je u poduhvat rekultivacije "Visokih planira" ušla iako taj posao nije bio sastavni deo Ugovora o strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije, pošto je reč o parcelama koje su istorijsko nasleđe nekadašnjeg RTB-a.

"Smatram da Srbija Ziđin Koper, kao borsko preduzeće, treba da preuzme obaveze koje može da reši i zato smo se prihvatili tog posla. Dosad je ozelenjeno preko 355.000 kvadrata i samo u aprilu posađeno 25.000 sadnica crnog bora. Kompletan posao biće završen iduće godine, a plan je da na toj lokaciji izgradimo šumu prijateljstva, gde će pisati 'Šuma srpsko-kineskog prijateljstva ili 'Ja volim Bor'", kaže generalni direktor Ću Guodžu.

Milioni tona jalovine, a statistika kaže da je od 1923. do 1993. godine otkopano više od 170 miliona tona, deponovani su u to vreme bez posebnog plana i to uglavnom po obodu grada.

Kompletan posao biće završen iduće godine, a plan je da izgradimo i šumu prijateljstva, rekao je Guodžu.

Rekultivacijom će biti obuhvaćeno oko 600.000 kvadrata degradirane površine, a "šuma prijateljstva" i to borova uveliko niče.

Samo u aprilu posađeno je 25.000 sadnica crnog bora i pre toga posejana trava.

Ovaj četinar, iako je imenjak grada čiju će okolinu krasiti, odabran je ipak zbog svojih karakteristika. Odlikuju ga jak koren i visoka otpornost, brzo raste i regeneriše se.

Borove šume su, kažu, veliki "proizvođači" kiseonika, a imaju sposobnost i da upiju ugljen-dioksid iz atmosfere, pa doprinose smanjenju efekta staklene bašte i amortizuju klimatske promene.