1. maj 2024 09:11

EU obeležava 20 godina od najvećeg kruga proširenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU obeležava 20 godina od najvećeg kruga proširenja

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

BRISEL - Evropska unija danas, pored Međunarodnog praznika rada, obeležava 20 godina od svog najvećeg kruga proširenja, kada se ovom bloku pridružilo 10 zemalja.

Državljani Kipra, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije 1. maja 2004. godine postali su građani EU.

Tim povodom sinoć je u Briselu zgrada Evropske komisije osvetljena natpisom "20 zajedno", a prethodno su isped sedišta komisije podignute zastave svih 10 država koje su 2004. godine pristupile Uniji.

"Istorijsko proširenje 2004. godine donelo je nove mogućnosti i veći prosperitet za građane širom naše Unije. Večeras, dok naša zgrada blistavo svetli, slavimo dve decenije našeg zajedništva i napretka", navela je na društvenoj mreži Iks predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Tokom protekle dve decenije, kako se dodaje na nalogu Komisije na Iksu, tempo promena širom Unije bio izuzetan.

"Od tada su porasle prilike. Evropljani imaju slobodu kretanja širom veće unije. Milioni njih studiraju ili rade u drugoj zemlji EU. Građani imaju veća prava i slobode. Uživali smo u rastu i prosperitetu. Naša unija postala je jača", navodi se u snimku koji je objavila Komisija.

Evropska unija je, sa proširenjem 2004. godine, postala veći politički, ekonomski i kulturni entitet, razvijajući više mogućnosti za građane širom Unije.

Pridruživanje Kipra, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije povećalo je ekonomsku moć EU na globalnom nivou, a veće jedinstveno tržište učinilo je EU još privlačnijim trgovinskim partnerom, objavila je Komisija.

Evropska unija je, nakon proširenja 2004. godine, postala jedno od najvećih jedinstvenih tržišta na svetu.

Proširenje je stvorilo i mogućnosti za prodaju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda na veće tržište, nudeći građanima veći izbor kvalitetnih proizvoda.

Od 2004. godine uložena su i značajna sredstva u infrastrukturu širom Evropske unije.

Najveće proširenje EU obeležava se nizom događaja, a nedavno je na ceremoniji povodom 20 godina od velikog proširenja EU, prvog dana sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da EU i zemlje kandidati moraju da budu spremni za proširenje do 2030. godine.

On je naveo da je 2004. godinu obeležilo ujedinjenje "podeljenog kontinenta", a da se danas, 20 godina kasnije, "rat vratio u Evropu".

"Naredni talas proširenja je ponovo sastanak sa istorijom, to je ponovo geopolitički imperativ", poručio je Mišel.