2. maj 2024 14:05

Analitičari: Srbija se bori, rezolucija o Srebrenici pretnja po bezbednost u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari: Srbija se bori, rezolucija o Srebrenici pretnja po bezbednost u BiH

Foto: shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

BEOGRAD - Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković rekao je danas da se Srbija borila protiv usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici kako u Njujorku, ali i na širem frontu - kontaktiranjem brojnih ambasada i ambasadora, dok je analitičar Srđan Barac rekao da rezolucija predstavlja direktnu pretnju po bezbednost u Bosni i Hercegovini (BiH).

Branković je rekao za Tanjug da Srbija nije načinila sve diplomatske napore u borbi protiv rezolucije, Rusija ne bi inicirala sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o stanju u BiH.

Istakao je da je moglo da se traži da se ne raspravlja u Generalnoj skupštini, sve dok se raspravlja u SB.

"Sve su to znali oni koji su predlagali, među njima i Nemci, jer rezolucija je na dve i po strane, detaljna je i nije pravljena juče za danas nego, kao što znamo, pripremana je već nekoliko meseci", rekao je Branković.

Analitičar Srđan Barac rekao je za Tanjug da je svaka tema u SB UN izuzetno važna, ali i da je veoma važna predstojeća poseta Srbiji kineskog predsednika Si Đinpinga.

Dodao je da se Narodna Republika Kina u međunarodnoj areni ponaša manje-više izolacionistički i da je pravo veta iskoristila samo šest puta i to samo po pitanju Tajvana, odnosno njenih interesa, ali i da počinje da se ponaša intervecionistički, pre svega ekonomski, kroz ekonomsku diplomatiju, kao i da najjači uticaj ima u afričkim državama.

"Možda je upravo poseta u ovom trenutku važna kao poruka tim državama i taj pravac kojem i mi idemo ka tom zapadnom svetu, Budimpešta-Pariz, umesto nekada one stranputice Zagreb-Berlin. Mislim da bih pre tako posmatrao ovu sednicu", rekao je Barac.

Barac je istakao da Dejtonski sporazum kaže da se o svemu što se tiče Bosne i Hercegovine mora raspravljati u SB UN, a ne u Generalnoj skupštini.

Dodao je da Nemačka rezolucijom o Srebrenici želi da izvrši reviziju istorije, ali i da zemlje poput Nemačke i Japana žele da se promene njihov status u SB i da postanu stalne članice.

Dodao je i da je rezolucija direktna pretnja po bezbednost u BiH.

"Rezolucija u momentu kad mi vodimo bitke za mir u regionu je veoma opasna, naročito ako imamo u vidu da nisu ubijana deca i žene. Stvaranje genocida od jednog ratnog zločina negira pravi genocid koji su počinili Nemci", upozorio je Barac.

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković rekao je da je SB odgovoran za mir i međunarodnu bezbednost, što je njegova definicija u Povelji UN.

Dodao je i da je direktor centra "Simon Vizental" Erfaim Zurof doprineo borbi Srbije jer je rekao da je u Srebrenici bilo zločina, ali ne i genocida.

Sagovornici Tanjuga ističu da tema genocida u budućnosti može da se korsiti na taj način što će se male države, koje su učestvovale ili će učestvovati u nekim sukobima, držati u strahu jer, kaže Barac i dodaje da svaki ratni zločin onda, po primeru Srebrenice, može biti genocid.

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Branko Branković je istakao da će, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici, arapske zemlje krenuti sa "golemom rezolucijom genocida Izraela nad Palestincima".