2. maj 2024 17:03

Vučević: Ponosni smo na projekat "Beograd na vodi"; Nabavkom Rafala Srbija neće ugroziti vojnu neutralnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Ponosni smo na projekat "Beograd na vodi"; Nabavkom Rafala Srbija neće ugroziti vojnu neutralnost

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da su u vladajućoj koaliciji ponosni na projekat "Beograd na vodi", da se raduju nastavku njegovog razvoja i da smatraju da je on od koristi ne samo za glavni grad, nego i za celu Srbiju.

"I ne vidim zašto briga i nervoza oko cene kvadratnog metra stambenog ili poslovnog prostora tamo. To je pitanje tržišta i to je pitanje za one koji investiraju. Tržište diktira i cenu kvadratnog metra i ponudu, odnosno potražnju. Nigde nisam svatio i nisam našao vezu između cene noćenja u jednom hotelu i minimalne zarade", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije odgovarajući Dobrici Veselinoviću iz Zeleno-levog fronta koji je rekao da se vlast ponosti time što stambeni kvadrat na "Begradu na vodi" košta 10.000 evra, a noć u hotelu u "Beogradu na vodi" 450 evra, što je, kako je istakao Veselinović, više nego minimalna zarada.

Vučević je rekao da je to osnov kapitalizma, za koji su se građani Srbije, kako je rekao, opredelili 5. oktobra.

"To je pitanje za one klijente koji mogu to sebi da priušte, a na državi je da podiže ekonomski standard, da raste standard, da budu veće plate i penzije, da bude veća minimalna zarada", poručio je Vučević.

On je dodao da, ako ima klijenata za taj hotel, to je dobro, a ako nema, snosiće odgovornosti i poslovne konsekvence investitor koji je ulagao u taj hotel.

"Što to vas nervira i što to vas muči. Državu interesuje da li su plaćeni porezi, državu interesuje da li oni koji grade plate doprinos za opremanje, državu interesuje da li se neko novi zaposlio. Država iz toga, iz tih prihoda podiže i stvara uslove za rast, platu i penziju", istakao je Vučević.

Na optužbe Veselinovića da stvaraju državu nejednakosti u kojoj se bogati još više bogate, Vučević je odgovorio da je sociološki i politički interesantno da opozicija najviše glasova dobija tamo gde živi najbogatiji sloj stanovništva u Srbiji.

"Baš tamo vaša politička opcija dobija najveći broj glasova. A nama spočitavate da smo oni koji od bogatih prave bogatije, a od siromašnih siromašne", rekao je Vučević.

Što se tiče optužbi Veselinovića na fudbalski klub OFK Beograd, Vučević je rekao da je taj klub pre nekoliko godina bio pred gašenjem, a da je sada na pragu ulaska u Superligu.

"OFK Beograd je tražio od Fudbalskog saveza Srbije da narednu sezonu igra u Zaječaru na novom stadionu, kako bi se rekonstruisao Omladinski stadion na Karaburmi", rekao je Vučević.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da je nova vlada vlada kontinuiteta i da će upravo zato dobiti najsnažniju moguću podršku.

"Očekujemo od vaše vlade da upravo tu politiku vodi, da je vodi zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, koji je i tvorac i lider upravo te politike slobodne i uspešne Srbije. Živite za Srbiju svakoga dana, radite naporno i posvećeno za nju, borite se neštedimice za nju svakoga dana i uveren sam, biće i vaša vlada na visini svog istorijskog zadatka i učiniće ponosnim ne samo sve nas koji ćemo za nju da glasamo, učiniće ponosnim i celu Srbiju", rekao je Orlić.

Poslanik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić rekao je da ovo vlada kontinuiteta, ali "pogrešne politike".

On je Vučeviću rekao da je trebalo više pažnje da posveti Poglavlju 35 i da objasni građanima šta to znači vezano za priznanje tzv. Kosova.

Naveo je i da je ta stranka predložila zakon o dodatnom oporezivanju kladionica i banaka, a kritikovao je i to što se, kako je rekao, država zadužuje.

Dragan Delić iz poslaničke grupe Srbija centar rekao je da prethodna vlada nije jasno imala definisane prioritete.

"U temelju svakog razvojnog, progresivnog, zdravorazumskog i humanog društva nalazi se pozitivan prirodni priraštaj, plodonosno i plodotvorno obrazovanje i narodno zdravlje, ili kako anglosaksonci kažu, javno zdravlje", rekao je Delić.

Nabavkom Rafala Srbija neće ugroziti vojnu neutralnost

Vučević je rekao danas da ne misli da će Srbija nabavkom francuskih borbenih aviona "Rafal" narušiti vojnu neutralnost, jer je ona, kako je rekao, pre svega povezana sa politikom koju država vodi.

"S druge strane mogli bismo reći da smo danas zavisni od jedne druge vojne sile, čije avione koristimo i koja jedina može da nam održava te letelice - govorim o MIG-ovima", rekao je Vučević odgovarajući na tvrdnje poslanika Aleksandra Pavića iz poslaničke grupe "Mi snaga naroda" da će Srbija nabavkom "Rafala" narušiti vojnu neutralnost.

Vučević je dodao da je Srbija imala ponudu i drugih država i sa istoka i sa zapada za nabavku borbenih aviona, ali da postoje problemi transporta posebno kada je reč o ratnom vazduhoplovstvu.

"Da danas imamo luku Bar mi bismo bili daleko samostalniji i mnogo brže i lakše bi se naoružavali. I to jeste razlog zašto smo kod zapadnih partnera otpočeli ove razgovore i nadam se da će biti uspešni", rekao je Vučević.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi rekao je da neće podržati buduću vladu, a kritikovao je i odnos vlasti prema opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa navodeći da su ostale najsiromašnije u Srbiji i da životni problemi albanske manjine nisu rešeni. Smatra da je nizak stepen njihove participacije u državnim institucijama, a visoka militarizacija tog regiona, pretežno u albanskim naseljima.

Poslanik "Mi - glas iz naroda" Jovan Janjić rekao je da u ekspozeu mandatara Vučevića piše da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i zapitao zašto bi to bio strateški cilj kada EU, kako kaže, radi protiv interesa Srbije i srpskog naroda.

Poslanik Stranke slobode i pravde Sonja Pernat zatražila je da vlast objasni zašto u Zrenjaninu građani u 21. veku nemaju ispravnu pijaću vodu, dok je poslanik Zeleno levog-fronta Robert Kozma ocenio da će se nastaviti sa "politikom ekonomske nesigurnosti i nejednakosti'.

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kritikovao je posebno deo ekpozea koji se tiče javnih finansija i ekonomije, a njegov stranački kolega Peđa Mitrović veliki broj ministara koji je predložen.

Trudio sam se da u ekspozeu govorim o važnim temama

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević zahvalio se danas svima koji su u Skupštini Srbije učestvovali u diskusiji o izboru vlade i istakao da se ekspozeu koji je juče predočio trudio da govori o važnim temama važnim i za unutrašnju i međunarodnu politiku. "Hvala svima koji su učestvovali u raspravi i na kritikama, pohvalama, pitanjima.

Mislim da je rasprava bila konstruktivna", rekao je Vučević. Vučević se u zaključnom izlaganju posebno osvrnuo na teme koje se bave ekologijom i naglasio da je ukupni budžet za zaštitu životne sredine 5,2 milijarde evra. "Mislim da je to rekordno izdvajanje po svim ovim pitanjima. U ekspozeu sam detaljno govorio o tome", rekao je Vučević.

On je naglasio da je 2023. godine subvencionisano 30.000 domaćinstava po planu energetske efikasnosti, a da je plan nove vlade da 2027. bude subvencionisano 70.000 domaćinstva i dodao da 2012. godine nijedno domaćinstvo nije bilo subvencionisano. Vučević je rekao i da je zalaganjem vlade emisija štetnog CO2 2023. godine smanjena za 150.000 tona u odnosu na period 2012. godine, a da je plan da 2027. godine ta brojka bude 370.000 tona.

"U ekspozeu sam govorio i koliko regionalnih centara za tretiranje otpada otvaramo, da je jedan završen i još devet radimo. Trenutno gradimo 250 kilometara kanalizacije, mimo lokalnih samouprava", rekao je Vučević.