2. maj 2024 19:20

Begović: Nastavićemo da radimo na unapređenju uslova rada naučnika i inovatora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Nastavićemo da radimo na unapređenju uslova rada naučnika i inovatora

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je danas da će njeno ministarstvo nastaviti da radi na daljem unapređenju uslova rada naučnika i inovatora u Srbiji, kao i na novim infrastrukturama kako bi nauka, ali i ekonomija Srbije išle u korak sa onim državama koje su lideri u ovim oblastima.

Begović je naglasila da su nauka i inovacije velika šansa za Srbiju i da će ta šansa biti iskorišćena "za dobrobit naših građana i našeg društva", saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Nastavićemo rad na izgradnji BIO4 Kampusa koji je najveće pojedinačno ulaganje u nauku Srbije i kao investicija u vrednosti od 450 miliona evra objediniće naše najznačajnije kapacitete u nauci i inovacijama tako što će na jednom mestu okupiti više od 1.000 doktora nauka, predstavnike akademske zajednice i privrednike", navela je Begović.

Dodala je da će se u okviru BIO4 Kampusa nalaziti sedam fakulteta i devet naučnih instituta, zbog čega će on predstavljati "jedinstveno mesto koncentracije talenta, znanja i infrastrukture", što ga, kako je istakla, čini novim evropskim centrom za razvoja novih tehnologija, koje oblikuju našu sadašnjost i našu budućnost, što je u svom ekspozeu istakao i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević.

Begović je naglasila da je izuzetno zahvalna premijeru Vučeviću na tome što joj je ukazao poverenje i dao priliku da sa svojim timom nastavi da radi na jačanju statusa nauke u Srbiji, potpomogne dalji tehnološki razvoj i razvoj inovacija u Srbiji.

Skupština Srbije izabrala je ranije danas novu Vladu Srbije na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja.

Članovi nove Vlade Srbije, na čelu sa predsednikom Milošem Vučevićem, položili su svečanu zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov četvorogodišnji mandat, a polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.