20. april 2023 22:25

Održana promocija knjige eseja "LegendArni" o Arnoldu Švarcenegeru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana promocija knjige eseja "LegendArni" o Arnoldu Švarcenegeru

Foto: Shutterstock.com/lucacavallari, arhiva

BEOGRAD - Austrijski filmski festival 2023 biće zvanično otvoren u petak u Dvorani kulturnog centra Beograda i trajaće do 25. aprila, a tim povodom večeras je priređena promocija knjige eseja "LegendArni" o slavnom holivudskom glumcu Arnoldu Švarcenegeru, rodom iz Austrije.

Festival će se odvijati u nekoliko gradova u Srbiji - Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, a predstavlja dve celine - izbor savremenih ostvarenja i retrospektiva hit naslova u kojima se proslavio Švarceneger.

Direktor Filmskog centra Srbije, režiser Gordan Matić istakao je da se u novom izdanju Austrijskog filmskog festivala pokreće saradnja na višem nivou sa Austrijskim kulturnim forumom u vidu planiranih susreta i razgovora srpskih i austrijskih profesionalaca iz filmske industrije.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fejks ocenio je da je dobar potez da se pred otvaranje glavnog programa Festivala selekcija usmeri na ostvarenja u kojima igra Švarceneger koji su "uticali na mnoge nacije, čine značajan deo filmske istorije i globalne pop kulture", i podsetio da je Švarceneger još uvek Austrijanac, iako je decenijama prisutan u SAD.

Reditelj Milutin Petrović ocenio je da je "Švarceneger veoma važna figura i ikona istorije filma" i rekao da je prihvaćena praksa festivala da paralelno sa novim filmovima austrijske kinematografije, bude i omaž nekim važnim filmskim umetnicima ove zemlje.

"Najiskrenije svakom preporučujem da pročita knjigu o glumcu koji eto nije mogao da bude i predsednik Amerike, samo zato što je Austrijanac. Da je mogao i to da bude, ko zna kako bi sve izgledalo", rekao je Petrović.

U selekciji "Otkriveni - filmovi novog vremena" publiku očekuje izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: "Iznad sveta" i "Lisica" reditelja Adrijana Goigingera, koji će sutra veče otvoriti festival u DKC-u, zatim "Korset" rediteljke Mari Krojcer, "Alma & Oskar" Ditera Bernera, "Narcis i Zlatousti" i "Nulti pacijent" Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje "Vera" Tica Kovi i Rajner Frimel.

Festival se održava u Beogradu u bioskopima Jugoslovenska kinoteka, Dvorana Kulturnog centra i Cineplexx Galerija Belgrade i ostalim gradovima - u Novom Sadu (Cineplexx Promenada i Arena Cineplex), Nišu (Cineplexx Srbija i Niški kulturni centar), Kragujevcu (Cineplexx Plaza).

Počasni gost festivala je spomenuti režiser Adrijan Gojginger koji će 22. aprila održati masterklas na Fakultetu dramskih umetnosti.

Odabrani klasici sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi će se nastaviti ovih dana - "Terminator" (1984) i "Istinite laži" (1994) Džejmsa Kamerona, "Predator" (1987) Džona MekTirnana, "Totalni opoziv" (1990) Pola Verhovena.