9. maj 2024 15:02

Vladimir Božinovski: Pobeda VMRO-DPMNE prevazišla predviđanja anketa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Božinovski: Pobeda VMRO-DPMNE prevazišla predviđanja anketa

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Profesor političkih nauka iz Instituta za politička istraživanja u Skoplju Vladimir Božinovski rekao je danas da je pobeda VMRO-DPMNE na izborima u Severnoj Makedoniji prevazišla predviđanja anketa, a da je loš rezultat koji je SDSM ostvarila posledica njihovog vladanja u poslednjih sedam godina.

"Sve ankete koje smo objavljivali, i mi i druge agencije, su predviđali veliku pobedu opozicije, kako na predsedničkim, tako i na parlamentarnim izborima. Mi smo očekivali oko 55-56 poslanika za VMRO-DPMNE, oni su uspeli da osvoje 58, a razlika između profesorke (Gordane) Siljanovske i odlazećeg predsednika (Steve) Pendarovskog je bila jasna već u prvom krugu, kad je ona osvojila oko 360.000 glasova, a Pendarovski oko 180.000", rekao je Božinovski za Tanjug.

Božinovski ocenjuje da je loš rezultat SDSM-a rezultat razočaranja građana u politiku koju su vodili u poslednjih sedam godina.

"To se uvidelo i još pre četiri godine na prethodnih parlamentarnim izborima, ali tada je bila i korona, koja je nekako pomogla vlasti da se održi i da produži da vlada još četiri godine", rekao je Božinovski.

Božinovski ocenjuje da će se VMPO-DPMNE u narednom periodu potruditi da se izbori protiv kriminala, korupcije i obezbedi ekonomski razvoj Severne Makedonije i ocenjuje da SDSM nije uspela da se sa tim problemima izbori u prethodnom periodu.

"Mi smo do pre sedam godina bili po ekonomskom rastu, prvi ili drugi u širem regionu, dok smo u poslednjih sedam godina poslednji ili pretposlednji", ocenjuje Božinovski.

Kada je u pitanju odnos Severne Makedonije prema Srbiji, Božinovski smatra da SDSM u tom pogledu nije ispunila očekivanja građana i da će se to promeniti sada kada je na vlast došla VMRO-DPMNE.

"Mi radimo puno ankete i u svim anketama kad postavimo pitanje 'koja država vam je najbliža' ili 'sa kojom državom iz regiona bi trebalo da imamo najbolje odnose', većina građana odgovori - Srbija. Vlast se nije ponašala u skladu sa tim. Tako da očekujem da sad sa novom predsednicom i sa novom vladom odnosi između Makedonije i Srbije vrate na nivo na kojem su bili do 2016. godina", ocenjuje Božinovski.

Kada je u pitanju odnos Severne Makedonije prema Kosovu i Metohiji Božinovski tvrdi da je VMRO-DPMNE uspešno balansirala u odnosima sa Beogradom i Prištinom.

"Mi moramo sarađivati i sa Kosovom i sa Srbijom, ali pritom mora da se pazi da vlast u Makedoniji ne napravi neki prioritet u tim odnosima. VMRO-DPMNE je uspela da održi izvanredne odnose sa Srbijom i da ima dobre odnose sa Kosovom. Vlast koja sad ide u opoziciju, uradila je nekoliko pogrešnih koraka u kojima je favorizirala Kosovo, a na štetu Srbije što je bilo dočekano dosta negativno kod većine makedonskih građana i birača", ocenio je Božinovski.