9. maj 2024 15:19

Dodik: Srpski narod dao ogromnu žtvu za slobodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Srpski narod dao ogromnu žtvu za slobodu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je srpski narod u Drugom svetskom ratu dao ogromnu žrtvu za slobodu, čak i drugih naroda i da ne dozvoljava da mu se kao stradalničkom pripisuje kvalifikacija "genocidnog".

"Bošnjačka politička elita smatra da Republiku Srpsku treba eliminisati kao takvu i ne vidimo način na koji bismo mogli zajedno više da odlučujemo u BiH sa onima koji mimo procedura uporno pokušavaju da izdejstvuju antisrpske mere širom sveta", naveo je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska veoma jasno odgovoriti na sramni pokušaj da se srpski narod kvalifikuje kao genocidan, posebno jer to sponzorišu Nemci čija je ideologija bila fašistička u Drugom svetskom ratu.

"Danas obeležavamo Dan pobede nad fašizmom u trenutku kada to čine sve slobodarske zemlje sveta, pre svega Rusija koja je izgubila do 28 miliona stanovnika u borbama koje je vodila za konačno uništenje Hitlerove Nemačke, oslobađajući tako značajan broj zemalja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da je međunarodni sud, koji su instalirali oni koji su od početka satanizovali Srbe, osudio pripadnike srpskog političkog i državnog rukovodstva.

"Ne prihvatamo nikakvu politizaciju. Rezolucija o Srebrenici je isključivo politički akt i nema nikakve veze sa pravom, a želi da proizvede pravna dejstva", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Istakao je da su Srbi stvarili Republiku Srpsku kao antifašističku tvorevinu, a da je lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović želeo da stvori unitarnu BiH u kojoj bi Srbi bili prognani, proterani ili pobijeni.

"On kao pripadnik `Handžar divizije`, ali i ideologija koju je zastupao devedesetih godina (prošlog veka), bilo je apsolutno dovoljno da podseti Srbe na teška vremena stradanja u Drugom svetskom ratu", istakao je Dodik.

Poručio je da se danas mora živeti u slobodi, koja je zagarantovana svima u Republici Srpskoj.

Kada je reč o evropskoj perspektivi, Dodik je rekao da će se EU pre raspasti nego što će BiH u nju stići.