15. avgust 2023 14:36

Vladan Đokić: Veliki uspeh postignut na Šangajskoj listi, pozicija Univerziteta u Beogradu visoka i stabilna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladan Đokić: Veliki uspeh postignut na Šangajskoj listi, pozicija Univerziteta u Beogradu visoka i stabilna

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog uspeha koji je postignut na Šangajskoj listi i istakao da je pozicija UB visoka i stabilna i da bi trebalo neprestano da teži na podizanju svog ugleda i statusa.

Đokić je uputio čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima navodeći da postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

"Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine. Lista se formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) nama potpuno nedostižni", napomenuo je on.

Nebojša Bojović: Bolja pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi izuzetna vest

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović kaže da je bolja pozicija Univerziteta u Beogradu (UB) na Šangajskoj listi izuzetna vest i podsetio da je ovaj univerzitet najbolje plasiran na Zapadnom Balkanu.

"Iskoristio bih ovu priliku da čestitam svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima na ovoj vrlo važnoj poziciji. Radi se o jednoj listi koja je neformalna, ali svakako predstavlja jedan od važnih indikatora šta i kako se dešava u akademskoj zajednici.

Univerzitet u Beogradu treba da bude veoma srećan što smo se vratili još sto mesta napred", rekao je Bojović za Tanjug.