27. novembar 2023 17:17

Rektor Đokić predstavio Univerzitet u Beogradu na konferenciji Međunarodne asocijacije univerziteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rektor Đokić predstavio Univerzitet u Beogradu na konferenciji Međunarodne asocijacije univerziteta

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

DOHA - Rektor Univerziteta u Beogradu (UB) Vladan Đokić predstavljao je Srbiju i UB na konferenciji Međunarodne asocijacije univerziteta 2023, na kojem je glavna tema bila ”Visoko obrazovanje sa uticajem: važnost interkulturalnog učenja i dijaloga”.

Ova konferencija održana je na Univerzitetu Katara u Dohi od 25. do 27. novembra, i nakon intenzivnih razgovora, plenarnog i bilatelarnih susreta, opšti zaključak učesnika je da univerziteti jesu odlično okruženje za podsticanje interkulturalnog učenja i kompetencija koje obuhvataju različitosti i objašnjavaju razlike koje su neophodne diplomcima da napreduju u globalizovanom svetu.

Kako je objavljeno na sajtu BU, ovakav koncept povećava njihovo uvažavanje i poštovanje drugih i vodi ka snažnijoj posvećenosti ljudskim pravima, demokratiji, vladavini zakona i izgradnji mira, u trenutku kada se u svetu dešava nekoliko ratnih sukoba.

"Interkulturna konferencija IAU 2023 istražiće kako univerziteti širom sveta promovišu i podržavaju učenje i dijalog o različitostima, uticaj koji geopolitika ima na ovaj cilj i šire uticaje na društvo", navodi se na sajtu.

Osnovana 1950. godine, pod pokroviteljstvom UNESKO-a, Međunarodna asocijacija univerziteta (International Association of Universities IAU) je vodeće globalno udruženje visokoškolskih ustanova i organizacija iz celog sveta.

Kao globalni forum za lidere institucija i udruženja, IAU okuplja i povezuje skoro 600 članova iz više od 130 zemalja, sa ciljem da doprinese miru i razvoju promovisanjem i jačanjem moći visokog obrazovanja, da izgradi kapacitete, poveže različite narode, generiše i širi nova znanja, stvori uvide i pronađe održiva rešenja za lokalne i globalne izazove.