13. decembar 2023 16:04

Rektor i ministarka prosvete razgovarali o finansiranju obrazovanja i nastavničkom zanimanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rektor i ministarka prosvete razgovarali o finansiranju obrazovanja i nastavničkom zanimanju

Foto: REKTORAT UNIVERZITETA U BEOGRADU

BEOGRAD - Rektor Univerziteta u Beogradu (UB) Vladan Đokić sastao se danas sa ministarkom prosvete Srbije Slavicom Đukić Dejanović, s kojom je razgovarao o pitanju finansiranja visokog obrazovanja i malom broju studenata na nastavničkim zanimanjima na nekoliko fakulteta UB.

Ministarka prosvete najavila je da će, na predlog rektora, do kraja godine organizovati sastanak sa dekanima fakulteta na kojima nastavnički smerovi imaju malo studenata, a u vezi sa finansijskim poteškoćama u funkcionisanju fakulteta, izrazila je razumevanje i predložila nekoliko koraka koji bi trebalo da vode ka zadovoljavajućim rešenjima, saopštio je Univerzitet.

Sastanak je održan u Ministarstvu prosvete, na inicijativu rektora, zbog hitne potrebe da se razgovara o, kako je saopšteno, ključnim pitanjima u vezi sa daljim funkcionisanjem Univerziteta.

Ministarka Đukić Dejanović i rektor Đokić razgovarali su o dve trenutno najvažnije teme u oblasti visokog školstva, a to su finansiranje visokog obrazovanja i nastavnička zanimanja.

Rektor je ministarki prosvete uručio dve Platforme Univerziteta u Beogradu u vezi sa ovim temama, koje je ranije ove godine jednoglasno usvojio Senat Univerziteta.

On je informisao je ministarku o aktuelnim teškoćama koje veći broj fakulteta Univerziteta u Beogradu ima u vezi sa finansiranjem, materijalnim troškovima i visinom zarade zaposlenih, istakavši potrebu da se u što kraćem roku nastave razgovori o novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja.

U vezi sa malim brojem studenata na nastavničkim zanimanjima na nekoliko fakulteta UB, i posledično nedostatkom stručnog kadra za rad u školama u Srbiji, rektor je ukazao na neophodnost da se ovo pitanje posmatra kao prioritetno u oblasti obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović i posebni savetnik ministarke prosvete Janko Samardžić.