9. maj 2024 10:14

Ustanovljena nagrada Miroslav Majkl Đorđević

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ustanovljena nagrada Miroslav Majkl Đorđević

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

VUDINVIL - Fondacija Studenica saopštila je danas da godinu dana od smrti srpskog dobrotvora iz Sjedinjenih Država Miroslava Majkla Đorđevića (1936-2023) da ustanovljava po njemu nazvanu nagradu.

Fondacija je navela da će se nagrada "Miroslav Majkl Đorđević“ dodeljivati "istaknutim srpskim dobrotvorima iz Srbije i širom sveta, za nesebično davanje i milosrđe, solidarnost, rodoljublje i brigu o zajednici".

"Nagrada se dodeljuje sa namerom da se očuva nasleđe Đođevića, ojača tradicija zadužbinarstva i filantropskog rada za Srbiju, i skrene pažnja srpske javnosti na vrednosti koje grade bolju i povezaniju zajednicu, na snagu i plemenitost koje će krasiti dobitnike ove jedinstvene nagrade", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, konkurs za nagradu "Miroslav Majkl Đorđević“ biće raspisan 24. maja.

Đorđević je svoje višegodišnje filantropske napore u Sjedinjenim Državama nastavio kroz Fondaciju "Studenica", koju je osnovao kao zadužbinu.

Fondacija je stipendirala školovanje studenata u Srbiji, kao i dece boraca palih za Republiku Srpsku i druge, uz poseban fond za završavanje doktorskih studija u SAD.