26. januar 2024 13:52

Vučić: U narednih godinu dana i Vranje i Leskovac dobiće rekonstruisane bolnice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: U narednih godinu dana i Vranje i Leskovac dobiće rekonstruisane bolnice

Foto: Tanjug/video

VRANJE - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u narednih godinu dana biti rekonstruisane Opšte bolnice u Vranju i Leskovcu i ocenio da će tako Pčinjski i Jablanički okrug dobiti potpuno nove bolnice.

"Bolnicu (u Vranju) smo radili po istom principu kao u Leskovcu. Dakle, da ona radi, a da možemo da je obnovimo celu i da možemo da uradimo celu, da bude potpuno nova", izjavio je Vučić tokom obilaska radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju.

 

On je rekao da će Opšta bolnica u Vranju posle 50 godina dobiti rekonstruisano porodilište i odeljenje ginekologije.

Vučić je rekao da je najveći izazov u izgradnji i obnovi bolnica  pronalazak finansijskih sredstava, brzina kojom se projekat završava, kao i obezbeđenje lokacijskih uslova.

Očekujem da od 1. maja krene isplata 500.000 dinara za prvo dete

Predsednik Srbije je rekao danas da očekuje da će isplata 500.000 dinara državne pomoći za rođenje prvog deteta početi od 1. maja. 

"Biće nam potreban rebalans budžeta i to će ići od 1. maja. Videćemo da ova odluka retroaktivno važi od početka godine. Kada odluka ide u korist naroda onda možete da je donesete retroaktivno, inače nemate pravo, da ne kaznimo decu koja su rođena 1. marta ili 20. marta", rekao je Vučić tokom  obilaska radova na rekonstrukciji ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Vranju.

 

Na pitanje da li će odluka o pomoći uticati i na natalitet na KiM, on je naveo da ljudi sa KiM znaju koliko je važno da čuvaju svoje ognjište, kao i da oni žele da imaju više dece.  

"Ali ako im mi sa tim novcem pomažemo da mogu da nabave opremu za bebe, odeću za bebe i sve drugo, nama je to veoma važno i dobro je da smo tu", istakao je Vučić. 

Srbija je u zdravstvo 2023. godine uložila 4,4 milijarde evra

Aleksandar Vučić je izjavio danas da je u zdravstvo u 2023. godini uloženo ukupno 4,4 milijarde evra.

Vučić je tokom obilaska radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju poručio da je ovaj iznos, odvojen samo za ulaganje u zdravstveni sistem, veći od budžeta Republike Srpske i Crne Gore zajedno.

 

"Samo da vidite koliko novca trošimo, ne samo za kapitalna ulaganje, već i za lekare, medicinske sestre, potrošni materijal, lečenje naših građana, koje je besplatno i dostupno svima. Zadovoljan sam što je to tako, to govori o visokoj socijalnoj svesti i značajnoj socijalnoj komponenti", naveo je predsednik.

On je objasnio i da će do kraja ove godine biti završeni i svi veliki projekti izgradnja bolnica na jugu Srbije - u Prokuplju, Vranju i Leskovcu.

KiM deo teritorije Srbije, srpska ambasada u Pištini je Svečljin ružan san

Predsednik Vučić rekao je povodom izjave ministra privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da će jedini srpski simbol u Prištini biti njena ambasada, da je Kosovo i Metohija deo teritorije Srbije, a da je srpska ambasada u Prištini Svečljin ružan san i noćna mora.

"Mogu da mu kažem da je KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom naše zemlje deo teritorije Republike Srbije, tako je bilo, tako će biti. Znate, to je ta psihodelična politika u kojoj uz podršku onih čiju podršku ne bi smela da ima, misli da može da se iživljava nad našim narodom. Trpeo naš narod i gore dahije, ali ne do veka", izjavio je Vučić u Vranju na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Svečlje koji je njega i Novaka Đokovića nazvao fašistima i rekao da će jedini srpski simbol u Prištini biti ambasada Srbije.

Govoreći o roku koje su prištinske vlasti dale Srbima, da do 15 časova uklone šator koji se nalazi prekoputa zgrade Opštine Leposavić, Vučić je naveo da će iz Beograda pažljivo pratiti situaciju.