7. februar 2024 11:23

Čović: Dobro je što je Gvajana izdržala pritiske i odlučila da sednica SB UN bude javna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čović: Dobro je što je Gvajana izdržala pritiske i odlučila da sednica SB UN bude javna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je danas da je dobro što će uopšte biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, jer je bilo dileme da li će je uopšte biti, i da je dobro što je tako mala zemlja Gvajana izdražala sve pritiske i došla do zaključka da sednica SB bude otvorena za javnost.

"Koliko sam čuo, na sednici će sa naše strane biti predsednik države Aleksandar Vučić. Dobro je da je otvorena da se čuje šta koja strana ima da kaže i koliko to jasno može da prenese, verujem da će predsednik Srbije to vrlo jasno i precizno izneti. Dobro je da međunarodna zajednica i svetska javnost vidi i čuje šta se događa", ocenio je on za Tanjug.

Na pitanje kako je moguće da za zapad odluka Prištine o ukidanju dinara na KiM nije sporna, već samo njen način primene, Čović je rekao da je za kolektivni zapad sve moguće, i kao primer naveo to što je kolektivni zapad pregazio Rezoluciju 1244, koja je garantovala i suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije i Srbije, i dozvolio jednostrano proglašenje nezavinosti KiM.

"Nemojte da se pitate kako je bilo šta drugo moguće, pa čak i ovo oko dinara. Ono što može jasno da se okarakteriše je njihova eksplicitno licemerna i pokvarena politika prema Beogradu", naveo je on.

Komentarišući stav EU da su sporazum iz Brisela, kao i Aneks o implementaciji iz Ohrida, u celini obavezujući i za Prištinu i za Beograd, kao i da će njegova primena biti sastavni deo evropske perspektive Kosova i Srbije, Čović je naglasio da je za Srbiju obavezujuća Rezolucija 1244 i ustav Srbije, a da sve ostalo nije obavezujuće.

"Koliko ja znam ni jedan od tih sporazuma nije potpisan, a drugo to su sve mekom silom nametnuti sporazumi Srbiji. Treći faktor koji je obavezujuć su naši nacionalni i državni interesi, a sigurno u nacionalnim i državnim interesima nije da jedan deo teritorije koji je okupiran od 2008. godine bilo kome poklonite", izjavio je Čović.