1. april 2024 16:41

Suzana Grubješić: Zasedanje PSSE počinje 15. aprila, o tzv. Kosovu dan kasnije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Grubješić: Zasedanje PSSE počinje 15. aprila, o tzv. Kosovu dan kasnije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ambasadorka i stalna predstavnica Srbije u Savetu Evrope (SE) Suzana Grubješić rekla je da će zasedanje Parlamentarne skupštine te organizacije početi 15. aprila, a da je dnevni red promenjen pa će se o članstvu tzv. Kosova u SE umesto 18. aprila raspravljati 16. aprila.

Grubješić je za Tanjug navela da će zasedanje Skupštine trajati do 19. aprila u Strazburu i pojasnila da je u prvom nacrtu dnevnog reda bilo predviđeno da se predstavljanje izveštaja izvestiteljke PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani i izveštaja eksperata Pravnog komiteta, debata i glasanje obavi 18. aprila, ali da je to pomereno za dva dana.

"Jedan od razloga za pomeranje je verovatno i strah da u četvrtak ne bi bilo dovoljno poslanika u sali, pošto mnogi već tada napuštaju Strazbur", rekla je Grubješić.

Ona je navela i da je aprilsko zasedanje PSSE redovno, ali i da je sve ono što mu prethodi urađeno po ubrzanoj proceduri i u vanrednim okolnostima.

"Počev od kosovskog podnošenja kandidature za članstvo, glasanja o otpočinjanju procedure, izbora izvestioca, izmene izveštaja i davanja preporuke za članstvo, pa do vanredne sednice Političkog komiteta", ocenila je Grubješić.

Ona je navela da je za glasanje u Parlamentarnoj skupštini potrebno prisustvo trećine poslanika, od kojih je potrebno da dve trećine podrži izveštaje i da izglasa mišljenje, koje se zatim prosleđuje Komitetu ministara, jedinom organu SE koji odlučuje o članstvu tzv. Kosova.

Grubješić je rekla da je sastanak Komiteta ministara zakazan za 16. i 17. maj i da će i on odlučivati dvotrećinskom većinom, ukoliko se to mišljenje nađe na dnevnom redu.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) nedavno je prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude pozvano da postane članica Saveta Evrope.