29. april 2024 12:41

Bivši ambasador Republike Srbije u Japanu Nenad Glišić nagrađen Ordenom izlazećeg sunca - zlatne i srebrne zvezde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivši ambasador Republike Srbije u Japanu Nenad Glišić nagrađen Ordenom izlazećeg sunca - zlatne i srebrne zvezde

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

BEOGRAD - Vlada Japana objavila je da je bivši ambasador Republike Srbije u Japanu Nenad Glišić dobitnik Ordena izlazećeg sunca - zlatne i srebrne zvezde, značajnog priznanja koje se dodeljuje Japancima i stranim državljanima "za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju bilateralnih i prijateljskih odnosa sa Japanom", saopštila je danas Ambasada Japana u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, tokom svog dugogodišnjeg mandata na mestu ambasadora Republike Srbije u Japanu, Nenad Glišić kontinuirano je doprinosio promociji i produbljivanju bilateralne i prijateljske saradnje između Japana i Srbije na svim poljima.

Posebno se ističe doprinos jačanju prijateljskih odnosa dve zemlje započetih 1882. godine.

"Tokom njegovog mandata, 2017. godine obeleženo je 135 godina od te prve zvanične komunikacije između Japana i Srbije, nakon čega je kao ambasador nastavio da doprinosi uzlaznom trendu u bilateralnim odnosima dve zemlje", navodi se u saopštenju.

Takođe, navodi se da je Glišić pružio podršku posetama zvaničnika na visokom nivou, kao što je poseta pokojnog premijera Abea Srbiji 2018. godine čiji je glavni rezultat uspostavljanje „Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom" koja je i danas aktivna u procesu jačanja odnosa u ekonomskim, političkim, kulturnim, ljudskim i svim ostalim sferama.

Ističe se i Glišićev doprinos unapređenje akademske i kulturne saradnje dve zemlje, kao i podršku osnaživanju veza između Srbije i gradova koji su ugostili srpske olimpijce 2021. godine tokom Olimpijskih igara u Tokiju (Fuđimi, Kašivazaki, Hofu i Karacu).