30. april 2024 07:00

Predsednik Vučić: U budućoj Vladi Srbije biće skoro 35 odsto novih ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić: U budućoj Vladi Srbije biće skoro 35 odsto novih ljudi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

"Negde oko 33 do 35 odsto ljudi će biti potpuno novi koje nikada niste videli ni u jednoj vladi, što je neverovatna promena imajući u vidu da je reč o vladi kontinuiteta", rekao je Vučić sinoć u obraćanju građanima.

Dodao je da će u vladi biti nekih lica koja nisu bila na ministarskim pozicijama, ali su poznata od ranije, a biće i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu.

"Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbolji način da sarađuje", rekao je Vučić.

Istakao je da je stanje javnih finasija u Srbiji izuzetno i da je fleš procena za privredni rast za prvi kvartal ove godine 4,6 odsto, kao i da bi bio 5,1 da nije bilo velikog remonta u NIS-u.

Vučić je rekao da je veoma počastvovan što će 7. i 8. maja ugostiti kineskog predsednika Si Đinpinga, dodajući da Si dolazi u zvaničnu posetu na ponos građana Srbije, kao i da smo mi jedna od tri destinacije u Evropi koje će posetiti.

Predsednik Vučić je naglasio da će se Srbija boriti kako bi sprečila da tzv. Kosovo postane članica Saveta Evrope (SE) i ocenio da će to biti težak zadatak, jer se protiv Srbije bore velike sile.

Naveo je da je tzv. Kosovu potreban glas 31 zemlje članice, a da trenutno imaju podršku između 29 i 33 članice.

Predsednik Srbije rekao je da su velike šanse da će tzv. Kosovo biti primljeno u Savet Evrope, kao i da odluka o prijemu verovatno neće biti odložena.

"Sve opcije su i dalje otvorene, ali najveće šanse su da će oni to usvojiti", rekao je Vučić i istakao da će Srbija uprkos tome nastaviti da se bori.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici u UN, Vučić je ukazao da je namera podnosilaca rezolucije da Srbija plati ratnu odštetu i da dođe do revizije presude stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, po kojoj Srbija nije kriva za zločin u Srebrenici.

Istakao je da političari u Sarajevu i njihovi saveznici žele pravne i političke konsekvence po Srbiju.

Predsednik je naveo da je tokom posete Njujorku razgovarao sa 22 predsednika i premijera, sa šest zvaničnika UN i sa predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

"Više od 100 zemalja je iskazalo poštovanje našoj zemlji i odlično razumeju šta se zbiva. Odbranili smo ugled Srbije. Nastavio sam to da radim danas i nastaviću to da radim svaki dan. Ja nemam problem da budem izložen linču kakvom nijedan političar nije bio izložen prethodnih nekoliko decenija, jer se borim za svoj narod i za istinu. Zato što želim da sprečim da se događaju zločini i ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će se u Generalnoj skupštini UN prvi put u njenoj istoriji o nekom aktu odlučivati bez saglasnosti konstitutivnih naroda države na koji se odnosi, dodajući da Srbija sedam meseci nije znala da se rezolucija sprema.

Ukazao je da Amerikanci znaju da to predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i upitao zašto to dozvoljavaju.