30. april 2024 09:31

Ana Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

Brnabić je u intervjuu za današnji Blic ocenila da bi Srbija bila znatno jača na međunarodnoj sceni ukoliko bi bio postignut konsenzus opozicije i vlasti oko određenih nacionalnih pitanja, poput rezolucije UN o Srebenici ili članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE).

"Umesto toga, mi imamo da najpriznatiji svetski autoriteti za pitanja ratnih zločina, kao što su Efraim Zurof i Jehuda Bauer, kažu da je Srebrenica bila ratni zločin, ali nikako genocid, a bez obzira na to, naša opozicija tvrdi da je Srebrenica genocid i da Srbija treba da podrži ovakvu rezoluciju, nametnutu na ovakav način - suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu BiH i suprotno Povelji UN", istakla Brnabić.

Brnabić naglašava da opozicija i vlast ne moraju da misle o svim stvarima isto, ali da moraju da razgovaraju i makar da pokušaju da zajedno brane nacionalne interese.

Govoreći o preporukama ODIHR-a, ukazala je da je, od kada je postala predsednica parlamenta imala nekoliko sastanaka u širem formatu i da su svi jasno mogu videti da je apelovala da se svi ujedine oko ODIHR preporuka, da to bude zajednički imenitelj.

"Delovalo mi je da je ispunjenje prioritetnih preporuka nešto oko čega se svi slažemo i isto mislimo. Od prvog sastanka, opozicija je umesto o ispunjenju preporuka pričala o svojim zahtevima, koji su na kraju i uvaženi i sada idemo na izbore 2. juna u Beogradu i svim ostalim lokalnim samoupravama kojima je vreme za izbore. Dakle, što se mene tiče - moglo je da se uradi više, ali smo, u skladu sa zahtevima opozicije, razgovarali najviše o datumu izbora. Ja se zaista iskreno nadam da sada konačno na red dolaze i ODIHR preporuke", rekla je Brnabić.

Predsednica parlamenta dodaje da se na primeni ODIHR preporuka radi kontinuirano od 2019. godine i da je do danas primenjeno blizu 60 različitih preporuka.

"Na kraju, treba imati u vidu da opozicia ne želi ispunjenje svih preporuka, jer ima preporuka sa kojima se oni ne slažu - kao sto je preporuka da jedna osoba može svojim potpisom da podrži više izbornih lista", rekla je Brnabić.

Prema rečima predsednice parlamenta, bojkot izbora zakazanih za 2. jun ne postoji.

"Izbore koji će se održati 2. juna ne bojkotuje niko. Deo opozicije jednostavno bira gde će izaci na izbore, a gde neće. Tamo gde misle da su jači, tamo ce izaći. Tamo gde misle da su slabiji, tamo neće. Takva vrsta politike ugrožava samo njihov legitimitet, ništa više od toga, ali svako bira svoju politiku. Za neverovati, ali na ovim izborima ćete imati stranke koje će, na primer, 'bojkotovati' izbore u Beogradu, ali će učestvovati na izborima za gradske opštine u Beogradu. I takav paradoks je moguć. Dakle - bojkot izbora ne postoji", rekla je Brnabić.

Brnabić dodaje da veruje da će na izborima pobediti one političke opcije koje građanima ponude program, planove i viziju za budućnost, kao i da će građani umeti da cene trud i rad i da će, kao i do sada, nagraditi ljude koji pokazuju brigu za konkretne probleme građana.

"Naš plan je jasan. Do 2027. godine radićemo na tome da prosečna plata u Srbiji bude minimum 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra. Moramo dodatno da unapredimo naš zdravstveni sistem, našu prosvetu, da završimo velike infrastrukturne projekte koje smo započeli, da se spremimo za Ekspo. Možemo sve to da postignemo. Na dobrom smo putu, ali da bi stigli do tog cilja, moramo da radimo svi zajedno, kao jedan posvećen tim - od lokala, preko republičke vlasti, zajedno sa predsednikom Republike Srbije. Za to se borimo", rekla je Brnabić.

Ona ističe da su za nju i mesto predsednice Vlade, na kojem je bila sedam godina, kao i mesto predsednice Narodne skuštine, najveća moguća čast, i da, iako je reč o potpuno drugačijim funkcijama, obe sa sobom nose veliku odgovornost.

"Trudim se da i ovu funkciju obavljam jednako posvećeno kao i funkciju predsednice Vlade, a sebe vidim kao deo tima predsednika Aleksandra Vučića, tima koji iznad svega veruje u Srbiju, naš narod i sve naše građane", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine kaže da veruje da će mandatar Miloš Vučević biti odličan predsednik Vlade Srbije, da će doneti novu energiju i pokrenuti neke nove reforme za još jaču Srbiju.

"Imaće svu moju podršku u svakom trenutku. Kao što sam rekla - mi smo jedan tim. Svakako će biti vlada kontinuiteta, kao što su bile i one koje sam ja vodila. Aleksandar Vučić je pre deset godina postavio viziju uspešne Srbije i to je put kojim idemo. Mnogo smo uradili, zemlja je danas potpuno drugačija od one Srbije kakvu smo nasledili 2012. godine, ali ima još mnogo, mnogo posla", rekla je Brnabić.

Kada je reč o diplomatskoj borbi povodom rezolucije o Srebrenici, Brnabić ističe da je vlast u Srbiji uradila ne sve, već i stvari iznad svojih mogućnosti.

"Dali smo sve od sebe kako bi se u svetu čula istina, kako bi se poštovalo međunarodno pravo, kako se ne bi silom guralo nešto mimo svih procedura. Ne očekujem, iskrena da budem, povoljan finalni ishod ni za Srbiju, ni za UN, ali je svet već iznenađen rezultatima borbe koju je Srbija uložila predvođena Aleksandrom Vučićem", rekla je Brnabić.

Ona naglašava da je Vučić je svojom borbom u Njujorku toliko poremetio stvari da je došlo do pomeranja datuma za usvajanje rezolucije, jer kako navodi, predlagači nisu bili sigurni u ishod.

"Pokazalo se da je Srbija danas tvrd orah i da ne može tek tako da se napada i unižava. Svako će ubuduće dva puta razmisliti kad bude želeo da uradi nešto protiv Srbije. I to je jedan od rezultata ove borbe predsednika Vučića. Ona ima odvraćajući efekat za sve buduće napade. Nekada ste Srbiji mogli da otmete deo teritorije, a da vlast na to reaguje samo saopštenjem za medije. Danas je Srbija u stanju da digne ceo svet na noge i da alarmira na stvari koje znače kršenje međunarodnog prava na najbrutalniji nacin", rekla je Brnabić.

Brnabić dodaje da je glasanje o rezoluciji u UN za sada odloženo i poručuje da Srbija nastavlja borbu i da od nje nikada neće odustati.