30. april 2024 10:07

Nenad Vuković: Poseta Si Đinpinga Srbiji priznanje za Srbiju i njenu politiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Vuković: Poseta Si Đinpinga Srbiji priznanje za Srbiju i njenu politiku

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Nenad Vuković izjavio je danas da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji 7. maja znači priznanje za Srbiju i afirmaciju njene politike koja u sebi sadrži elemente suverenosti, odnosno jednog razmišljanja koje nije unisono što, kako ističe, u današnjem svetu nije jednostavno izvesti.

On je u izjavi za Tanjug rekao da ova poseta ima i politički i privredni značaj i istakao da činjenica da kineski predsednik u Evropi posećuje samo tri države čini ovu posetu još značajnijom.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vuković je rekao da je diplomatska ofanziva Srbije bila izuzetno dobra u smislu skretanja pažnje na način na koji je rezolucija predložena i zbog čega je ona nepovoljna za Srbiju i sve druge zemlje.

Istakao je da je, i kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, ono za šta se Srbija zalaže i što je osnovni motiv za obe borbe zajednički rad na rešavanju gorućih problema ili problema iz prošlosti.

U tom smislu, dodaje on, činjenica da je otvorena rasprava o rezoluciji o Srebrenici i da je daleko od jednoglasne, je sama po sebi uspeh za Srbiju.

On ukazuje i da guranje tzv. Kosova u SE obesmišljava duh ove organizacije i onoga što bi ona trebalo da predstavlja.

"Činjenica da je Srbija koliko je mogla sa svojom istinom upoznala ne samo najveće aktere na političkoj sceni, već sve one čiji glas nešto znači i čije poimanje ovih događaja nešto znači je veliki uspeh za Srbiju. Nije svaka pobeda pobeda, niti je svaki poraz poraz, Srbija je morala da uradi sve što je do nje da zaštiti Srbiju i srpski narod", naveo je on.

Osvrćući se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i nerešavanje problema svuda u svetu, a da ukažu muslimanima da su Srbi krivci za sve, Vuković je ukazao da su "političke izjave ljubavi" islamskim zemljama u prethodne dve decenije uglavnom išle na štetu Srba i da je preko zemalja na Balkanu pokazivana briga za islamske zemlje.

"Naravno da je neophodno osuditi zločine na svim stranama i zaštititi islamske države. Iako vodimo računa o svojim žrtvama isto tako treba da vodimo računa o žrtvama drugih naroda i pokažemo brigu kada je ona najpotrebnija", rekao je Vuković.

Dodao je da je činjenica da se u Gazi odvija humanitarna katastrofa, a da se sada govori o događajima koji su se odigrali u nekoj prošlosti i čija interpretacija u određenoj merti sa istorijske distance treba da bude prepuštena istoričarima.