7. maj 2024 20:24

Građani uoči dolaska Si Đinpinga: Dobra vest za Srbiju i njen ekonomski napredak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Građani uoči dolaska Si Đinpinga: Dobra vest za Srbiju i njen ekonomski napredak

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Građani sa kojima je reporter Tanjuga razgovarao danas na ulicama Beograda uoči dolaska predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju ocenjuju ovu posetu kao dobru vest za Srbiju i njen dalji razvoj.

Najveći broj građana vidi mogućnost daljeg napredovanja odnosa dve zemlje, naročito u pogledu novih investicija i otvaranja radnih mesta, ali i u povećanju prepoznatljivosti Srbije na globalnoj mapi, budući da u nju dolazi predsednik velike i moćne zemlje.

Dejan Lončar kaže za Tanjug da je poseta kineskog predsednika odlična prilika za nastavak saradnje koja u budućnosti može biti još bolja.

"Predsednik Kine je jedan od vodećih lidera, a Kina je druga ekonomija. Poseta je jako dobar signal Srbiji, naročito pred vremenima koja dolaze. Želeo bih i nadam se da će Srbija biti neki novi 'hab' u ovom delu Evrope, kao i da su investicije i saradnja na drugim nivoima - političkim i vojnim, dobrodošle", kaže Lončar.

Devetnaestogodišnji Nikola Divljak kaže za Tanjug da je poseta kineskog predsednika veliki korak za još veće prijateljstvo između dve zemlje.

"To je veliki korak za još veće prijateljstvo i biće to veliki događaj, a očekujem i nove investicije. Pošto su Kinezi najveći narod, verovanto će doneti neku novinu", kaže Divljak.

Poseta je značajna za međunarodne odnose i da se pokrenu neke nove investicije, i radna mesta, smatra sugrađanka Sena.

"Mislim da poseta govori da smo zemlja koja je za svaki vid saradnje, a sa Kinezima imamo tradicionalno dobre odnose", kaže Sena.

Svako prijateljstvo sa velikim zemljama je u ovo vreme dobrodošlo, a čast koju nam ukazuje Si Đinping treba da bude prihvćena na najlepši način, rekao je za Tanjug jedan sugrađanin.

"Od političara čujemo da je Kina izuzetno važan ekonomski partner Srbije i nema razloga da sumnjamo u to i siguran sam da je kinesko finansiranje brojnih projekata u Srbiji od velikog značaja", kaže on.

''Kina je velika zemlja, mi smo mala, zbog čega svima nama treba da bude puno puno srce'', kaže jedna Beograđanka.

"To je prilika da se čuje za nas u svetu", kaže ona.

"Bolje da se družimo nego da se svađamo". kaže Zoran Marković za Tanjug povodom dolaska kineskog predsednika.

Jedna gošća Beograda iz Kine koja boravi prvi put u prestonici Srbije kaže da je dolazak kineskog predsednika potvrda da smo prijateljske zemlje.

"Želim srpsku i kinesku zastavu da mašem njima", kaže ona.