8. maj 2024 10:50

Zoran Đorđević: Srbija je Kini po značaju prva zemlja sa Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Đorđević: Srbija je Kini po značaju prva zemlja sa Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug/video

PEKING - Nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini Zoran Đorđević izjavio je danas da Srbija ima posebno mesto u kineskim medijima govoreći o razlici u izveštavanju kineskih medija o posetama kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, Francuskoj i Mađarskoj, uz ocenu da je Srbija Kini prva zemlja po značaju sa Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Nakon objavljivanja zvanične informacije u kineskim medijima da će Si Đinping posetiti Srbiju, krenula je, prema rečima Đorđevića, lavina informacija o Srbiji i njenoj istoriji, istakavši da je bilo vrlo značajno to što je uoči ove posete predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao nekoliko intervjua za razne kineske televizije, koji su u Kini u velikoj meri iskorišćeni da se kineski narod obavesti o tome da njihov predsednik putuje u jednu od najprijateljskijih zemalja u Evropi.

"Kinezi znaju da mi još nismo deo EU, ali da nismo u NATO paktu i jako im to odgovara. Prva četiri dana posle objavljivanja vesti (o poseti Sija), od tada pa do danas Srbija je bila u fokusu. Oni imaju običaj da prvo daju domaće informacije, ali ovog puta su bile međunarodne informacije i tu je Srbija bila u vrhu. Pošto tada još nije bilo definisano da li će predsednik Si ići u Francusku ili neće, u svim vestima se pominjala Srbija", objasnio je on za K1 televiziju.

Kako je naveo, od dolaska kineskog predsednika u Srbiju se nastavlja velika razlika u posvećivanju pažnje kineskih medija poseti Francuskoj i Srbiji.

Iako je u kineskim medijima prikazan ispraćaj Si Đinpinga iz Francuske, Đorđević kaže da je mnogo više prostora u medijima dobio doček u Beogradu, istakavši da je velika razlika u nivou dočeka s obzirom da ga je u Francuskoj dočekao francuski premijer Gabrijel Atal, dok ga je u Srbiji dočekao predsednik Vučić sa značajnim delom Vlade Srbije.

"Kinezi to znaju da cene i oni su oduvek poštovali protokol. Ako vi nekome protokolarno ukažete pažnju, to znači da ste stvarno želeli da mu ukažete pažnju, nije to samo iz ljubaznosti", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje na koji način se u kineskim medijima doživljava predstojeća poseta kineskog predsednika Mađarskoj u odnosu na posetu Srbiji, Đorđević kaže da postoji očigledna razlika po tretmanu i u medijima i među narodom kada je Srbija u pitanju, ocenivši da je Srbija Kini prva zemlja po značaju sa Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Komentarišući najavu ministra finansija Siniše Malog o dolasku velike kineske investicije u Srbiju i reakciji kineskih medija na tu vest, Đorđević je izjavio da se o tome više govori u privrednim krugovima nego u medijima, ali naglasio da je u ciklusu inicijative "Pojas i put" Srbija otišla najdalje zbog čega smatra da predsednika Si pridaje izuzetan značaj ovoj poseti.

"Prvi most u Evropi koji je neka kineska firma izgradila je most kod Borče na Dunavu. Prvi veliki autoput koji je Kina izgradila je Obrenovac-Ljig, prva termo centrala koju su kineski graditelji izgradili je u Kostolcu i prva železnička pruga za brze vozove je takođe u Srbiji. Znači, Srbija je sada praktično domaćin četiri najjača kineska angažovanja u inostranstvu", rekao je Đorđević.