8. maj 2024 12:26

Mitić: Si dolaskom na godišnjicu bombardovanje ambasade Kine šalje snažnu poruku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mitić: Si dolaskom na godišnjicu bombardovanje ambasade Kine šalje snažnu poruku

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ocenio je danas da je predsednik Kine Si Đinping dolaskom u Srbiju u trenutku kada se obeležava 25. godina od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju poslao snažnu poruku i istakao da dve zemlje spaja i to što dele zajedničku viziju budućnosti - svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu.

Govoreći o poseti predsednika Kine Srbiji, Mitić je za Tanjug naveo da postoji određena simbolika u tome što je on došao u našu zemlju baš kada se obeležava 25. godina od bombardovanja kineske ambasade i da je to važno sa aspekta zajedničke kulture sećanja srpskog i kineskog naroda.

"Ubistvo troje kineskih novinara tokom NATO agresije i bombardovanja kineske ambasade je nešto što je promenilo Kinu. Američki stručnjaci koji su analizirali događaje nakon agresije u godinama koje su sledile su govorili o tome da postoji nešto što se zove ’postbeogradska Kina’. U smislu da je Kina tada mesec dana nakon agresije usvojila novi bezbednosni koncept u kojem je praktično definisala neke obrise onoga što je danas multipolarni poredak", rekao je Mitić.

Komentarišući autorski tekst kineskog predsednika uoči dolaska u Srbiju, Mitić je naveo da iz njega može da se shvati mnogo više nego što se čini na prvi pogled i da je posebno važna formulacija gde Si Điping govori o zajednici Srbije i Kine i izgradnji zajedničke budućnosti.

"To je jedna formulacija koja je rezervisana za unapređeno sveobuhvatno strateško partnerstvo. To je neka nova etapa, neki novi nivo koji do sada nismo viđali nigde u Evropi", rekao je Mitić.

On je istakao da postoje četiri ugaona kamena saradnje Srbije i Kine - politička, ekonomska saradnja, poštovanje teritorijalnog integriteta, kultura sećanja koja je vezana za NATO agresiju i dodao da dve zemlje dele zajedničku viziju budućnosti - sveta koji nije zasnovan na tzv. zapadnim pravilima, već svestki poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

"Mi smo možda bili najveća žrtva tog svetskog poretka zasnovanog na pravilima, zbog toga što se kreativno interpretirala i 99. NATO agresija bez dozvole Saveta bezbednosti, i načina koja je interpretirana implementacija rezolucije 1244, Dejtonskog sporazuma, pa i Briselskog sporazuma. Dakle, stalno je ta interpretacija nama nanosila ogromnu štetu. I to je ono protiv čega se bori i Si Đinping u neku ruku, naravno nešto zbog čega ga kritikuju na Zapadu ali ja vidim u tome, u toj zajedničkoj viziji multipolarnosti, vidim i poštovanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravu", rekao je Mitić.

Mitić je naveo da ne možemo da očekujemo da Kina rešava neke probleme sa kojima nije povezana, kao što je pitanje Saveta Evrope, Rezolucije o Srebrenici, ali da uvek može da se očekuje principijalna podrška teritorijalnom integritetu Srbije.

"Mislim da je od dolaska Si Đinpinga ta podrška teritorijalnom integritetu Srbije još jača i snažnija i u Savetu bezbednosti i u drugim forumima", rekao je on.