8. maj 2024 13:20

Analitičari: Odnosi sa Kinom progresivno rastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari: Odnosi sa Kinom progresivno rastu

Foto: Shutterstock.com/ Craitza, ilustracija

BEOGRAD - Odnosi sa Kinom progresivno rastu, dok Srbija ima specifično mesto i ulogu u saradnji sa Pekingom, zajednička je ocena Katarine Zakić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kao i Bojana Stanića iz Privredne komore Srbije.

Gostujući na Tanjugu, Zakić je podsetila da su Kina i EU dva od četiri stuba naše spoljne politike te da su nam upravo oni najvažniji ekonomski partneri.

"Mi smo veoma pragmatično orijentisani. Mislim da je Kini i te kako bitno da Srbija uđe u EU zato što bi i to za njenu saradnju sa samom Srbijom i te kako bilo dobro, a naravno i za našu ekonomiju takođe", rekla je Zakić.

Sporazum o slobodnoj trgovini daje ozbiljne beneficije za srpske izvoznike koji ne dolaze iz sektora sirovina poput bakra, čelika ili drvne građe, napominje Stanić, ali ukazuje na to da treba biti oprezan s obzirom na konkurentnost kineskog tržišta u svetu i da Peking u trgovini sa gotovo svim zemljama sveta ostvaruje suficit u razmeni.

"Kada pogledamo šta trenutno izvozimo u Kinu, to je uglavnom sirovinska baza. Ali potrebno je da u skladu sa tim strateškim partnerstvom, iz čega je proistekao ovaj sporazum, jednostavno se omogući dostupnost kineskog tržišta i za one delatnosti u kojima imamo određene komparativne prednosti kao što je prehrambena industrija. Dakle, hrana kao finalni proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, vina. Naravno, to je jedna stvar. Ne može to da bude, da kažemo, zamajac celokupne privrede, ali u određenim segmentima to je vrlo značajno. To bi moglo da doprinese boljoj strukturi našeg izvoza, viša dodata vrednost koja bi uticala na smanjenje tog deficita koji ostvarujemo sa Kinom i koji je prošle godine bio 3,4 milijarde evra", napomenuo je Stanić.

On je ukazao i na indirektnu dobit ovog sporazuma, a to je da mikro, mala i srednja preduzeća, preko velikih multinacionalnih kompanija koje posluju ili planiraju da dođu u Srbiju, koriste benefite sporazuma i uđu u te lance snabdevanja takvih kompanija, te da im na indirektan način bude dostupno kinesko tržište.

Sa druge strane, Zakić smatra da je izvoz duvana konkurentna prednost u trgovini sa Kinom, a da je upravo Sporazumom o slobodnoj trgovini ukinuta carina, što će samim tim uticati na niže cene tog proizvoda na kineskom tržištu.

Međutim, napominje da se rezultati ovog sporazuma ne mogu očekivati odmah, da nije lako srpskim kompanijama da se probiju na tako veliko i konkurentno tržište i da je potrebna institucionalna podrška.

"Morate imati iskusne pravnike, da znate u koje gradove i provincije bi bilo zgodno da odete shodno vrsti proizvoda koje želite da izvezete, potpuno smo različite poslovne kulture i treba znati prilagoditi se tome, kako iskomunicirati sa potrošačima da bi na kraju vaši proizvodi bili uspešni", sve su to izazovi sa kojima će se, prema rečima Zakić, suočiti oni koji žele da posluju u Kini.

Saradnja dve zemlje se ogleda i u velikim infrastrukturnim projektima, a upravo u tim oblastima Stanić vidi šansu da naše kompanije steknu neophodno iskustvo koje će posle moći da koriste na drugim projektima i u zemlji i u inostranstvu.

Sagovornici su saglasni da je veliki potencijal u saradni dve zemlje u visokim tehnologijama, kao i da je Srbija sve više integrisana u međunarodne tokove i da je po pitanju investicija najprivlačnija u ovom delu Evrope.