23. novembar 2023 17:58

Bivši Obamin saradnik uhapšen zbog islamofobičnog uznemiravanja prodavca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bivši Obamin saradnik uhapšen zbog islamofobičnog uznemiravanja prodavca

Foto: Shutterstock.com/Eric Glenn, ilustracija

NJUJORK - Policija u Njujorku privela je nekadašnjeg zvaničnika administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame zbog islamofobičnog uznemiravanja prodavca halal hrane Mohameda Huseina (24).

Stjuart Seldovic (64) je uličnog prodavca egiptaskog porekla nazvao teroristom i rekao da smrt 4.000 palestinske dece "nije bila dovoljna".

Incident su snimile kamere i bivši političar se suočava sa optužbama uključujući teško uznemiravanje, zločina iz mržnje i uhođenje na radnom mestu, prenosi Skaj njuz.

Video snimak svađe sa uličnim prodavcem zbog rata između Izraela i Hamasa postao je viralan ranije ovog meseca.

U jednom klipu, snimljenom na ulici Menhetna, on kaže prodavcu halal hrane: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, znate šta? Nije bilo dovoljno. Nije bilo dovoljno!"

U drugom, kada ga prodavac pita za ime, on kaže da je Muhamed - a kada mu čovek kaže da ode, kaže mu: "Ali ti si terorista, podržavaš terorizam."

Njujorška policija je saopštila da se 24-godišnji muškarac požalio da mu je „više puta” prišla osoba koja je davala „antiislamske izjave” zbog kojih se „osećao uplašen i iznerviran”.

Seldovic je nakon privođenja rekao da video snimci ne govore celu priču i da se samo uznemirio nakon što je čovek rekao da podržava napad Hamasa na Izrael.

"Komentari koji bi se mogli protumačiti kao napadi na muslimane, Amerikance arapskog porekla i tako dalje, verovatno nisu bili prikladni. Komentari u kojima sam ga optužio da podržava terorizam su oni za koje mislim da su prikladni", rekao je Seldovic za televiziju VNBC.

Seldovic je radio u Stejt departmentu kao vršilac dužnosti direktora Uprave za južnu Aziju Saveta za nacionalnu bezbednost za vreme vlade predsednika Obame, prema njegovom profilu na LinkedIn-u.

On je za Njujork tajms rekao da je takođe radio za kancelariju Stejt departmenta za pitanja Izraela i Palestine.

"Sjedinjene Američke Države se nedvosmisleno protive rasističkom ili diskriminatorskom jeziku u bilo kom obliku", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Guvernerka države Njujork Keti Hokul rekla je da je rasistički incident "odvratan i neprihvatljiv".

"Ovakva podla retorika nema mesta u Njujorku i mi je najoštrije osuđujemo", navela je ona.