1. maj 2024 21:41

SAD: Četiri policajca povređena dok su pokušavali da uklone šatore na univerzitetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Četiri policajca povređena dok su pokušavali da uklone šatore na univerzitetu

Foto: AP Photo/Todd Richmond

MEDISON, Viskonsin - Četiri policajca povređena su danas kada je policija pokušala da ukloni šatore koje su postavili studenti koji protestuju protiv Izraela sa centralnog trga na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu u SAD.

Portparol policije u kampusu Univerzitetu Viskonsin rekao je da je policija uhapsila najmanje desetoro studenata koji su pružali otpor prilikom uklanjanja šatora, preneo je AP. Policija je uklonila sve osim jednog šatora dok se sukobila sa demonstrantima.

Veliki broj studenata nastavio je da protestuje i nekoliko sati nakon sukoba sa policijom podigli su još šatora na trgu, rekao je portparol policije.

Na univerzitetima širom SAD studenti protestuju tražeći okončanje rata u Pojasu Gaze, a na stotine njih je uhapšeno.

SAD: Policija proterala demonstrante iz zgrade univerziteta Kolumbija

Njujorška policija proterala je propalestinske demonstrante iz zgrade "Hamilton Hol" privatnog univerziteta Kolumbija, na kojem je od početka protesta uhapšeno 109 ljudi.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams naveo je da postoji "globalni problem radikalizovanja mladih ljudi na koje utiču oni koji su profesionalci za radikalizovanje naše dece".

"Ponosni smo što su uklonjeni iz kampusa", dodao je Adams, dalje tvrdeći da za tekuće proteste postoje "spoljašnji agitatori", prenosi Si-Bi-Es njuz.

Zvaničnici univerziteta su izjavili da veruju da je grupa upala u zgradu predvođena ljudima koji nemaju veze sa univerzitetnom, kao i da su bili primorani da pozovu policiju kada su demonstranti eskalirali situaciju blokiranjem zgrade i pretnjom jednom od članova osoblja.

Kako navodi Si-Bi-Es njuz, neki demonstranti tvrde da je policija nastavila da ih hapsi i nakon što su poslušali njena naređenja da napuste kampus. Dekan Kolumbije je tražio policiji da održi prisustvo na kampusu do 17. maja. 

Sukob propalestinskih i proizraelskih demonstranata u kampusu univerziteta UCLA

U kampusu Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) danas su izbili sukobi između propalestinskih i proizraelskih demonstranata, prenele su danas američke TV mreže.

Studentske novine UCLA "Dejli Bruin" prenele su da su pristalice Izraela pokušale da rasture proteste onih koji podržavaju Palestince u kampusu, preneo je Rojters.

Policija je intervenisala na poziv uprave univerziteta, potvrdio je na svom X nalogu Zak Sidl, zamenik gradonačelnika Los Anđelesa.

Izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze dovela je do najvećeg izliva nezadovoljstva medju američkim studentima još od antirasističkih protesta 2020. godine.

U Njujorku je takodje veliki broj policajaca intervenisao u utorak uveče na Univerzitetu Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, samo nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

Policija opremljena za razbijanje demonstracija upala je na Univerzitet Kolumbija u utorak nešto posle 21 sat nakon što su demonstranti zauzeli Hamilton Hol, upravnu zgradu univerzitetskog kompleksa ekalirajući protest koji traje već skoro dve nedelje, preneo je ranije CBS Njuz.