1. maj 2024 22:45

Na Floridi stupila na snagu zabrana abortusa nakon šest nedelja trudnoće; Poništeni delovi zakona Severne Karoline

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Floridi stupila na snagu zabrana abortusa nakon šest nedelja trudnoće; Poništeni delovi zakona Severne Karoline

Foto: AP Photo/Daniel Kozin

DŽEKSONVIL - Zabrana većine abortusa na Floridi nakon šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene uopšte znaju da su trudne, stupila je danas na snagu, a pojedini lekari su zabrinuti da žene u toj saveznoj američkoj državi više neće imati pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti.

Doktorka Lih Roberts, reproduktivni endokrinolog i specijalista za plodnost iz "Boka Fertiliti" u Boca Ratonu, rekla je da zakone protiv abortusa koje donose Florida i druge "crvene" države pišu ljudi koji ne razumeju medicinu, preneo je AP.

Pravila ne utiču samo na žene koje žele prekid trudnoće kao lični izbor, već i na problematične trudnoće za žene koje žele da imaju bebu.

"Sprečavamo ih da dobiju negu dok im to bukvalno ne spase živote, ponekad na račun njihove plodnosti", rekao je Roberts.

Nova zabrana ima izuzetke vezane za slučajeve silovanja i incesta, ali prema rečima Robertsove, zdravstvenim radnicima i dalje je onemogućeno da izvrše abortus u trudnoći koja nije održiva za koju znaju da može postati smrtonosna, na primer kada fetusu nedostaju organi ili je implantiran van materice, sve dok zapravo ne postane smrtonosna.

"Rečeno nam je da moramo da sačekamo dok majka ne postane septična da bismo mogli da intervenišemo", rekla je Roberts.

Poništeni delovi zakona Severne Karoline o ograničenju pristupa piluli za abortus

Američki federalni sudija je poništio danas delove zakona Severne Karoline koji ograničava pristup piluli za abortus mifepriston, koja je postala predmet pravnih bitaka širom zemlje.

Američki okružni sudija Ketrin Igls juče je odbacila zahteve države da mifepriston prepisuju samo lekari i to samo lično, kao i zahtev da pacijenti pre toga moraju da obave pregled, preneo je Rojters.

Ona je rekla da su zahtevi u suprotnosti sa saveznim zakonom jer ih je američka uprava za hranu i lekove (FDA) prethodno razmotrila i odbila.

Odluka je doneta u trenutku kada Vrhovni sud SAD razmatra slučaj koje su pokrenule grupe protiv abortusa koje bi, ako uspeju, ponovo uvele ta ista ograničenja širom zemlje.

Istovremeno, Igls je podržala druga ograničenja u Severnoj Karolini, uključujući zahtev da pacijenti imaju ličnu konsultaciju pre nego što uzmu pilulu i da se podvrgnu ultrazvuku i analizi krvi, rekavši da FDA nikada nije eksplicitno odbacila te zahteve.

Lideri republikanaca u zakonodavnom telu Severne Karoline intervenisali su u slučaju kako bi odbranili ograničenja nakon što je državni tužilac Džoš Stajn, demokrata koji podržava pravo na abortus, rekao da to neće učiniti.

Mifepriston je prvi od dva leka koji se koristi za abortus uz pomoć pilula, koji je odobrila FDA za prekid trudnoće u prvih 10 nedelja. Abortusi uz pomoć pilula su činili više od 60 odsto abortusa u SAD prošle godine.

Senat Arizone glasao za ukidanje državne zabrane abortusa

Senat američke države Arizone glasao je danas za ukidanje državne zabrane abortusa iz 1864. godine.

Senat Arizone je glasao za ukidanje zabrane abortusa sa 16 glasova "za" i 14 glasova protiv, a očekuje se da će zakon ubrzo potpisati guvernerka Arizone Kejti Hobs iz redova demokrata, preneo je Rojters.

Vrhovni sud SAD je 2022. godine ukinuo ustavno pravo na abortus, ostavljajući saveznim državama da pojedinačno odluče o tom pitanju.