1. maj 2024 19:09

Gugl pomaže oko 200 porodica bez doma u San Francisku sa 1.000 dolara mesečno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gugl pomaže oko 200 porodica bez doma u San Francisku sa 1.000 dolara mesečno

Foto: AP Photo, File/Seth Wenig

SAN FRANCISKO - Više od 200 porodica koje su nedavno ostale bez doma u San Francisku u američkoj državi Kaliforniji primaće 1.000 dolara mesečno u gotovini kao deo novog programa zagarantovanog prihoda koji uglavnom finansira kompanija Gugl.

Prema novom programu, 225 porodica će biti nasumično odabrano da primaju 1.000 dolara mesečno u gotovini tokom jedne godine, dok će još 225 porodica, koje predstavljaju kontrolnu grupu, primati 50 dolara mesečno.

Porodice koje su obuhvaćene programom mogu da koriste ovaj novac kako god žele.

Program pod nazivom "Sve se sabira" - deo je prve te vrste, petogodišnje studije o uticaju koji garantovani osnovni prihod ima na porodice iz oblasti San Franciska, objavio je San Francisko kronikl.

Programom upravljaju neprofitne organizacije Compass Family Services i Hamilton Families iz San Franciska, a analiziraće ga Univerzitet u Njujorku.

Da bi bile kvalifikovane za program, porodice moraju biti pri kraju programa subvencija za iznajmljivanje stanova koji pružaju Compass Family Services ili Hamilton Families.

Programi zagarantovanog prihoda smatraju se efikasnim sredstvom za borbu protiv beskućništva i sprečavanju da ljudi padaju u još veće siromaštvo.

Pokretanje programa dolazi u trenutku kada se San Francisko bori da obezbedi dovoljan smeštaj za beskućnike.

Grad se 2017. godine obavezao da će eliminisati beskućništvo među porodicama, ali se problem, međutim, pogoršao.

U poslednje vreme, nove porodice imigranta u opasnosti su da postanu beskućnici u San Francisku.

Prema statističkim podacima, jednom domaćinstvu je 2021. godine bilo potrebno više od četiri minimalne plate da sebi priušti iznajmljivanje dvosobnog stana u oblasti San Franciska.

Guglova neprofitna grupa u velikoj meri finansira program u San Francisku, kao i pet drugih pilot programa garantovanog prihoda u okviru plana kompanije da uloži milijardu dolara u borbu protiv beskućništva.