22. decembar 2023 20:52

Savet bezbednosti UN usvojio ublaženi tekst rezolucije o Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet bezbednosti UN usvojio ublaženi tekst rezolucije o Gazi

Foto: AP Photo/Yuki Iwamura

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kome je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

Ambasadori pri UN pozdravili odluku o usvajanju rezolucije za pomoć Gazi

Ambasadori pri UN pozdravili su danas odluku o usvajanju rezolucije za pomoć Gazi, koja podrazumeva hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, uprkos neslaganjima oko američkog veta na ruski predlog o amandmanu kojim se pozivalo na "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD, izjavila je da je neophodno uraditi više kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, ali je izazila žaljenje nakon što Savet bezbednosti UN "nije osudio brutalan napad Hamasa 7. oktobra", prenosi Gardijan.

Grinfild je dodala da će SAD nastaviti da sarađuju s humanitarnim organizacijama, zemljama regiona i UN kako bi se obezbedili puštanje talaca i mir između Izraela i Palestinaca.

Britanska ambasadorka Barbara Vudvord osudila je Hamas, rekavši da mir ne bi potrajao ako ta militantna grupa i dalje ima pristup tunelima i lansira raketne napade, kao i da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno bezbednosti Izraela i podržava stvaranje dve države.

Hamas nazvao UN rezoluciju "nevodoljnim korakom" za pomoć Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas izdala je saopštenje u kojem se navodi da je usvojena rezolucija Ujedninjenih nacija "nedovoljan korak", i da neće dovoljno pomoći pri obezbeđivanju dovoljne količine pomoći koja je potrebna stanovnicima Pojasa Gaze.

"Tokom proteklih pet dana, američka administracija je radila na tome da iz teksta izbaci suštinu ove rezolucije i usvajanje ove ublažene rezolucije prkosi volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine UN kada je u pitanju izraelska agresija na naš bespomoćni palestinski narod", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.