29. april 2024 15:50

Dejvid Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljade palestinskih zatvorenika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejvid Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljade palestinskih zatvorenika

Foto: Pool Photo via AP/Stefan Rousseau

RIJAD - Predlog za primirje u Gazi predstavljen Hamasu uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljade palestinskih zatvorenika, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

''Nadam se da će Hamas prihvatiti ovaj predlog'', poručio je on i dodao da ceo svet treba da pozove palestinsku grupu da to uradi.

On je tokom govora na specijalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

Kameron je ocenio da rukovodstvo Hamasa treba da napusti Pojas Gaze kako bi se otvorila mogućnost o pregovorima o dve države.

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa treba da započne danas u Kairu.

Kako se navodi, predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za višenedeljni prekid vatre i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Razgovori su zapeli oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.