30. april 2024 10:46

Kina pozvala Filipine da se suzdrže od provokacija u Južnom kineskom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina pozvala Filipine da se suzdrže od provokacija u Južnom kineskom moru

Foto: Shutterstock.com/ Craitza, ilustracija

PEKING - Kina poziva Filipine da obustave provokacije i ne izazivaju kinesku odlučnost u očuvanju svog suvereniteta, rekao je danas portparol kineskog ministarstva za spoljne poslove Lin Đin.

"Filipinski brodovi su upali bez dozvole Kine i kineska obalska straža je preduzela neophodne mere da ih otera", rekao je Lin, govoreći o današnjem incidentu u plićaku Skarboro u Južnom kineskom moru kada su kineski brodovi vodenim topovima proterali dva filipinska broda iz te oblasti.

Portparol filipinske obalska straže za pitanja vezana za Južno Kinesko more Džej Tarijela je izjavio da današnji incident sa "snažim vodenim pritiskom" predstavlja "uznemiravanje filipinskih plovila".

Kina, prema mapi iz 1947. godine na kojoj je nacrtana "linija od devet crtica", polaže pravo na najveći deo Južnog kineskog mora preko koga se ostvari trgovina na godišnjem nivou u vrednosti većoj od tri biliona dolara, a u koji spada i plićak Skarboro, na 160 kilometara od Filipina i 800 od Kine, na koji polažu obe države.

Stalni arbitražni sud u Hagu je 2016. godine presudio da Kina nema pravo na spornu teritoriju, ali je Kina odbacila tu presudu i izgradila više vojnih ustanova na toj teritoriji.

Filipinske i američke trupe počele su 22. aprila vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru.

U vežbama, u kojima će se pridružiti Francuska i Australija, učestvuje ukupno 16.700 vojnika iz Filipina i SAD.