30. april 2024 11:07

Ministri EU danas o proširenju, na sastanku i partneri koji teže EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri EU danas o proširenju, na sastanku i partneri koji teže EU

Foto: Tanjug/video

BRISEL - U Briselu se danas održava drugi dan neformalnog sastanka Saveta EU za opšte poslove, tokom kojeg će ministri unutrašnjih poslova EU razgovarati o procesu proširenja EU, uključujući o vladavini prava u okviru procesa proširenja sa deset partnera sa evropskom perspektivom, među kojima je i Srbija.

Sastanak Saveta za opšte poslove EU održava se povodom 20 godina od velikog proširenja EU 2004. godine, kada je deset zemalja pristupilo EU.

Tokom prve radne sesije ministri će se fokusirati na vladavinu prava u procesu proširenja, a na sastanku će, kako se navodi u agendi iz EU, Beograd predstavljati vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu za evropske integracije Miroslav Gačević.

Učestvovaće i predstavnici Crne Gore, Albanije, Turske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Moldavije, kao i Prisstine.

"Po prvi put okupićemo se na Savetu, ne samo sa 27 država članica, već sa svim partnerima sa evropskom perspektivom. To je veoma snažan signal koji im danas šaljemo da su oni već deo porodice", rekla je novinarima po dolasku na sastanak ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib, čija zemlja predsedava EU.

Ona je dodala da kandidati treba da sprovedu reforme, ali i da EU mora da se reformiše.

Većina predstavnika zemalja EU, po dolasku na današnji sastanak, ukazala je da je proces proširenja dobio novi zamah s obzirom na geopolitičke promene.

Oni su istakli važnost ovog procesa i očuvanja vladavine prava.

Među njima je i zamenica ministra evropskih poslova Kipra Marlienu Raunu, koja je rekla da je proširenje transformativan proces i proces zasnovan na zaslugama.

Ministri će tokom sastanaka Saveta EU za opšte poslove razgovarati i o značaju očuvanja vladavine prava u "Uniji budućnosti", kao i o samoj budućnosti EU.

Sinoć je, prvog dana sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, održana ceremonija u Briselu, tokom koje je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da EU i zemlje kandidati moraju da budu spremni za proširenje do 2030. godine.

On je poručio da naredni talas proširenja EU predstavlja geopolitički imperativ i "novi sastanak sa istorijom".