30. april 2024 19:21

Mitrović: Prijateljstvo Kine i Srbije izdržalo izazov vremena i postalo čelično

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mitrović: Prijateljstvo Kine i Srbije izdržalo izazov vremena i postalo čelično

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktorka Instituta za azijske studije u Srbiji Dragana Mitrović izjavila je danas da je prijateljstvo Srbije i Kine, izdržavši izazov vremena i svako iskušenje, postalo sveobuhvatno strateško partnerstvo.

"Kako to naši prijatelji znaju da kažu, čelično prijateljstvo. Jedan od sastavnih elemenata spoljne politike Narodne Republike Kine je, prema rečima njihovog predsednika, da Kina ne ostavlja prijatelje, da im je verna i da je tud da ih podrži u teškom vremenu. Vremena jesu teška danas za sve jer sve dobija geopolitičku dimenziju", poručila je Mitrović na panelu „Negovanje globalne zajednice zajedničke budućnosti: savremeni značaj i opipljiva dostignuća“, koji su u Beogradu organizovale Novinska agencija Tanjug i Novinska agencija Sinhua.

Kako je rekla Mitrović, u trenutku kada Srbija vodi borbu za očuvanje suvereniteta i teritornog integriteta i zbog toga trpi organizovane, strahovite pritiske od strane najmoćnijih država današnjeg sveta, ona računa na prave prijatelje.

"Mi vidimo dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga po drugi put u Srbiju kao dolazak prijatelja koji želi da nas podrži, da nam pomogne, da podstakne novu saradnju između naše dve države", poručila je Mitrović.

Naravno, inicijativa Pojas i put, istakla je, bila je izraz na rasta kineske ekonomske i njene ekonomske moći.

Ona je naglasila da je novo mesto Kine u svetu kao velike i moćne države naišlo na otpor onih koji su već zauzimali takve pozicije vekovima unazad.

"Zbog toga je i saradnja Srbije i Kine pod neprikidnim kritikama, pa i opstrukcijama koje dolaze iz Brisela, Vašintona, drugih centara moći i kojima se ne dopada što je Kina uopšte prisutna u Evropi i što se kineska ekonomska, politička moć, ali i kulturni uticaj tako snažno oseća", konstatovala je Mitrović.

Ona je nagalasila da je povezanost Srbije preko transportne, komunikacione i energetske infrastrukture sa zemljama regiona suštinski promenila kvalitet života i kvalitet poslovanja u Srbiji.

"Mnogi tako očigledni, bitni projekti jesu dokaz uspešnosti i saradnje Srbije i Kine, a sa druge strane, mi želimo da vidimo mnogo više direktnih stranih kineskih investicija, tih malih i lepih tehnološki naprednih projekata, za koje je kineski predsednik Si više puta govorio da će odlikovati drugu i buduće decenije inicijative Pojas i put", poručila je Mitrović i dodala da je Srbija izuzetno otvorena za nastavak, jačanje i produbljivanje sveobuhvatnog strateškog prijateljstva sa Kinom.

Istraživač sa Instituta Sinhua Liu Čen rekla je da je cilj rada na izveštaju Instituta Sinhua "Izgradnja zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća" da se globalnom zajednicom harmonizuju koncepti koji će doprineti ujedinjavanju i zajedničkom razvoju svih zemalja.

"To je tradicionalni konfučijevski pristup koji kaže da budete prijatelji i dobre komšije. Taj koncept transformiše se u tretiranje jednih drugih na isti način i mirnodopsko razmišljanje, što se ogleda u međuzavisnosti odnosa sa drugim zemljama", rekla je Čen.

Kako je rekla, taj koncept podrazumeva koncept harmonične koegzistencije svih.

"Ovaj koncept naglašava prihvatanje civilizacionih razlika i stavova i potrage za pravdom i za zajedničkim dobrom", navela je Čen.

Dodala je da su se bavili i ekologijom i odnosom sa prirodom.

"Taj pristup je veoma važan jer zagovara izgradnju globalnog ekološkog sistema koji promoviše razvoj i zaštitu prirode dubokim razmišljanjem o ekološkim problemima. Mi možemo da prebacimo kineska rešenja i mudrost za rešavanje ekoloških problema. Na kraju želim da naglasim jedinstvenu ulogu tradicionalnog kineske kulture u izgradnji globalne zajednice, zajedničke budućnosti. To nije bitno samo za razmenu, nego i kao podrška održivom razmišljanju", poručila je Čen.

Bivši ministar inostranih poslova Jugoslavije i predsednika Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović izjavio je da se odnosi Srbije i Kine sa razlogom karakterišu kao „čelično prijateljstvo“.

On je ocenio da se taj seminar održava u vremenu koje karakterišu veliki uspesi u razvoju svestrane srpsko-kineske saradnje na bilateralnom i multlateralnom planu i posebno u okviru globalne razvojne inicijative Pojasa i put.

"Strateško partnerstvo sa Kinom ima za Srbiju i poseban značaj. Kao stalna članica SB UN, kao zemlja sa najrazvijenijom diplomatijom na svetu, kao rastuća globalna sila, Kina principijelno i snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i rešavanje pitanja statusa pokrajine Kosovo i Metohija u skladu sa međunarodnim pravom, rezolucijom SB UN 1244 i Ustavom Srbije", naglasio je Jovanović.

On je dodao da je Kina inspiracija Srbiji za dugoročni prilaz, izdržljivost i nepokolebljivost u odbrani najvažnijih interesa.

"Razume se, Srbija sa svoje strane, podržava politiku jedne Kine, sa Tajvanom kao njenim integralnim delom. Mir, bezbednost, inkluzivni razvoj, poštovanje UN i međunarodnog prava - zajednička su opredeljenja", poručio je Jovanović.

On je istakao da obe zemlje najoštrije osuđuju ilegalnu agresiju NATO izvršenu pre 25 godina, separatizam i terorizam.

"Kao partner sa najviše investicija u Srbiji i kao drugi najveći partner u trgovinskoj razmeni, Kina je u proteklom periodu dala značajan doprinos rastu BDP-a Srbije kao i uravnoteženijem rasporedu njenih spoljnoekonomskih interesa na međunarodnom planu. U saradnji sa Kinom Srbija je rešila više uskih grla u svojoj privredi kao što su bili Železara Smederevo i Rudarsko-topioničarski basen Bor", naglasio je Jovanović.

On je podsetio da su srpsko-kineska saradnja ima dugu tradiciju i da je dobila veliko ubrzanje istorijskom posetom predsednika Si Đinpinga 2016. godine i Sporazumom o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji je tada potpisan.