30. april 2024 19:44

Međunarodni sud pravde neće naložiti Nemačkoj da prekine izvoz oružja u Izrael

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni sud pravde neće naložiti Nemačkoj da prekine izvoz oružja u Izrael

Foto: Shutterstock.com/Sergey Grato, ilustracija

HAG - Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) danas su odlučili da neće izdati hitan nalog Nemačkoj da prekine s izvozom oružja u Izrael, i ponovili da su duboko zabrinuti zbog stanja u Pojasu Gaze.

Iz MSP je saopšteno da trenutne okolnosti, koje je u svojoj tužbi protiv Nemačke predstavila Nikaragva, ne iziskuju izricanje hitne mere, prenosi Al Džazira.

Nikaragva je od MSP zatražila da Nemačkoj hitno zabrani izvoz oružja Izraelu, optuživši je za saučesništvo u genocidu.

"Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih životnih uslova Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajan i rasprostranjen manjak hrane i drugih osnovnih potrepština", rekao je predsedavajući sudija Navaf Salam.

Pravna savetnica nemačkog ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen rekla je pred sudijama MSP početkom aprila da je tužba Nikaragve preuranjena, da se temelji na slabim dokazima, kao i da treba da bude odbačena jer sud nije nadležan.

Ona je istakla da je nemački izvoz oružja ''pod pažjlivim nadzorom'' kako bi se osiguralo poštovanje međunarodnog prava.

Nemačka je među najvećim snabdevačima Izraela oružjem, kojem je u prošloj godini isporučila oružje u vrednosti od 326,5 miliona evra.