30. april 2024 22:27

BiH: Radni tim usaglasio Listu reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

BiH: Radni tim usaglasio Listu reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

SARAJEVO - Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsedava predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, usaglasio je Listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za implementaciju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Više od 97 posto reformskih aktivnosti usaglašeno je s predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU u BiH, prenosi N1 Sarajevo.

Direkcija za ekonomsko planiranje Saveta ministara BiH proslediće usaglašenu Listu reformi EK, kako bi se plan izvršio u periodu od 2024. do 2027. godine, saopšteno je iz kabineta Borjane Krišto.

“Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućiće da BiH od EK dobije oko milijardu evra kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH'', navodi se u saopštenju.

Reforme su, kako se dodaje, istovremeno usmerene na stvaranje uslova za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

U saopštenju se navodi i da je Krišto istakla da su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH uključeni u Radni tim i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost evropskom putu i konstruktivnom unutrašnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija je prethodno predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra za period 2024-2027, koji bi zemljama regiona omogućio da unapređenjem reformi značajno ubrzaju proces proširenja EU i ekonomski rast.