1. maj 2024 11:41

Fridrih Merc: Vrata EU otvorena su za nove članice, uključujući i Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fridrih Merc: Vrata EU otvorena su za nove članice, uključujući i Zapadni Balkan

Foto: dpa via AP/Kay Nietfeld

BERLIN - Lider nemačke opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc založio se danas za prijem novih država u Evropsku uniju i poručio da su vrata EU otvorena za nove članice, uključujući partnere sa Zapadnog Balkana ako ispune kriterijume za pristupanje.

"Vrata Evropske unije ostaju otvorena za nove članice kao što su Ukrajina, Gruzija, Moldavija ili zemlje Zapadnog Balkana, ako ispune kriterijume", rekao je Merc za nemački Tagesšpigel.

Dodao je da je neophodna reforma procesa proširenja zbog, kako je rekao, zemalja koje ne žele da se pridruže EU ili nisu u mogućnosti da se približe Uniji.

"Potrebni su nam konkretniji međukoraci na putu ka Evropskoj uniji", naveo je Merc.

Istovremeno je kritikovao odnos Nemačke prema obeležavanju 20 godina od velikog proširenja EU na istok, kada je bloku pristupilo 10 država, i poručio da bi Nemačka trebalo da više ceni širenje Unije ka istoku.

"Moramo da obratimo više pažnje na 20 godina (od proširenja)", naveo je Merc i ocenio da je proširenje ka istoku "očigledno bila prava stvar".

U EU danas se obeležava 20 godina od velikog proširenja, kada su bloku pristupili Kipar, Malta, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska.

Od tada su se Uniji pridružili još Bugarska, Rumunija i Hrvatska, dok je Velika Britanija izašla iz EU.