1. maj 2024 14:51

Premijerka Bangladeša: Vlasnici fabrika da se odreknu luksuza radi zaposlenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijerka Bangladeša: Vlasnici fabrika da se odreknu luksuza radi zaposlenih

Foto: AP Photo/Sakchai Lalit

DAKA - Premijerka Bangladeša Šeika Hasina je danas tokom obraćanja povodom prvomajskih praznika pozvala vlasnike tekstilnih fabrika i ostalih bangladeških fabrika da poboljšaju radne uslove svojih zaposlenih tako što će se odreći dela svog luksuza.

"Želim da vlasnici (fabrika) posebno obrate pažnju na radnike, smanjujući malo svoj luksuz, jer su vam radnici dali prostor da vodite raskošan život tako što su povećali proizvodnju svojim teškim radom", rekla je Hasina.

Ona je takođe upozorila i radnike da ignorišu pozive na štrajk jer "na taj način radnici nekad zapravo štete sebi, svojim porodicama, zemlji i vlasnicima fabrika", prenosi agencija BSS.

Hasina je navela da želi da se "industrijska proizvodnja poveća za opšti razvoj Bangladeša, tako održavajući dobar odnos između radnika i vlasnika".

Fabrike tekstila igraju veliku ulogu u ekonomiji Bangladeša, a prema pisanju lista Dejli star, ta zemlja je drugi najveći izvoznik odeće u svetu, što je postigla reformama koje uključuju poreske olakšice i subvencije za vlasnike tekstilnih fabrika, kao i veliku radnu snagu sa niskom stopom zarada.