1. maj 2024 22:00

Organizacije za atomsku energiju Irana dala dozvolu za rad za ukupno 130 inspektora IAEA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Organizacije za atomsku energiju Irana dala dozvolu za rad za ukupno 130 inspektora IAEA

Foto: AP Photo, Pool, File/Eugene Hoshiko

TEHERAN - Ukupno 130 inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) dobilo je dozvolu za rad u Iranu, izjavio je šef Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI) Mohamad Eslami.

"Nismo zabranili nijednom inspektoru IAEA da dođe u Iran. Ukupno 130 inspektora IAEA ima dozvolu da poseti Iran i sprovodi inspekcije," rekao je Eslami, prenela je Press TV.

Eslami je istakao da postoji neprekidna interakcija i dijalog između Irana i IAEA u okviru sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim merama u okviru iranskog nuklearnog programa.

On je naveo da su završeni razgovori o otvorenim pitanjima u vezi sa dva iranska nuklearna lokaliteta za koja Zapad sumnja da se na njima obogaćuje uranijum u procentu koji je blizu potrebnog za pravljenje nuklearnog oružja, dok su razgovori o druga dva sumnjiva lokaliteta još u toku, preneo je TASS.

Eslami je izrazio nadu da će razgovori tokom predstojeće posete generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija Iranu pomoći u rešavanju postojećih otvorenih pitanja i jačanju interakcije dve strane u okviru sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim merama.

Borelj ponovio iranskom šefu diplomatije važnost deeskalacije na Bliskom istoku

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je tokom današnjeg telefonskog razgovora sa iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amir-Abdolahijanom ponovio važnost deeskalacije u regionu Bliskog istoka i nastavka angažovanja na sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja.

Borelj je napisao na platformi X da je objasnio Amir-Abdolahijanu sankcije koje je EU uvela na iranske dronove i rakete.

Borelj je istakao da je takođe pokrenuo pitanje građana EU koji su, kako je naveo, "proizvoljno" pritvoreni u Iranu.