4. maj 2024 17:40

Više desetina Palestinaca ubijeno danas u izraelskom bombardovanju Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više desetina Palestinaca ubijeno danas u izraelskom bombardovanju Gaze

Foto: AP Photo/Ismael Abu Dayyah

GAZA - Više desetina ljudi ubijeno je i povređeno danas u izraelskom bombardovanju na više mesta širom Pojasa Gaze.

Tri ubijene osobe i više povređenih izvučeno je iz ruševina kuće iz naselju Al Saftavi na severu grada Gaza, a eksplozija i pucnjava su se čuli i u drugim delovima grada, javila je palestinska agencija WAFA.

Dvoje je ubijeno i petoro je ranjeno u kući u gradu Deir Al Balah, bombardovan je i izbeglički kamp Nuseirat.

U bombardovanju u gradu Rafa ubijene su dve osobe, od kojih je jedno dete.

Savetnik Hanijea: Svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela i kraj rata

Taher Nunu, zvaničnik Hamasa i savetnik vođe palestinske militantne organizacije, Ismaila Hanijea, rekao je danas da su počeli sastanci u Kairu sa egipatskim i katarskim posrednicima, navodeći da je stav Hamasa da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata, što su uslovi koje je Izrael prethodno odbio.

On je dodao da Hamas razmatra njihove predloge "sa punom ozbiljnošću i odgovornošću". "Bilo kakav dogovor koji se postigne mora uključiti naše nacionalne zahteve - potpuno i trajno okončanje agresije, potpuno povlačenje okupacionih snaga iz Gaze, povratak raseljenih u svoje domove bez ograničenja i stvarna razmena zatvorenika, uz obnovu i okončanje blokade", rekao je zvaničnik Hamasa za Rojters.

 

Nekoliko Palestinaca ubijeno u bombardovanju porodične kuće kod Rafe

Nekoliko Palestinaca, među kojima i deca, ubijeno je i ranjeno u izraelskom napadu na naselje Al-Džunaina, istočno od Rafe, najjužnijeg grada u Pojasu Gaze.

Izraelski ratni avioni bombardovali su kuću palestinske porodice Abu Al-Anin, a ekipe na terenu pretražuju ruševine nakon napada, preneo je turski TRT.

Skoro sedam meseci traju izraelski napadi na Pojas Gaze, a veliki delovi palestinske enklave su u ruševinama.

U izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine ubijeno je najmanje 34.622 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a ranjeno 77.867 osoba.

Izvor iz Hamasa: Militantna grupa odobrila prvu fazu sporazuma sa Izraelom

Izvor iz Hamasa tvrdi da je ta militantna grupa odobrila prvu fazu sporazuma o oslobađanju talaca uz garanciju SAD da će se Izrael potpuno povući iz Gaze nakon 124 dana, kada budu završene sve tri faze sporazuma.

Izraelski Kanal 12 preneo je reči neimenovanog zvaničnika Hamasa koji je rekao da su egipatski i katarski posrednici preneli Hamasu garancije SAD.

Oni danas treba da se sastanu sa predstavnicima Hamasa u Kairu, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael je više puta insistirao da neće prihvatiti prekid rata u Gazi kao deo potencijalnog sporazuma o taocima.

Izraelski zvaničnik: Nema kraja rata u Gazi ni nakon oslobađanja talaca

Zvaničnik izraelske vlade blizak trenutnim pregovorima o oslobađanju talaca odbacio je danas izveštaje pojedinih arapskih medija koji tvrde da su SAD garantovale Izraelu da će povući sve trupe iz Gaze po završetku trofaznog sporazuma o prekidu vatre.

"Nasuprot tim izveštajima, Izrael ni pod kakvim okolnostima neće pristati na kraj rata kao deo sporazuma o oslobađanju naših talaca", rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je više puta odbacio završetak rata u Gazi kao uslov za sporazum o oslobađanju talaca, sve dok se ne uništi palestinski militantni Hamas.

"Kako je političko rukovodstvo odlučilo, izraelska vojska će ući u Rafu i uništiti preostale bataljone Hamasa tamo - sa ili bez privremenog prekida, kako bi se omogućilo oslobađanje naših talaca", dodaje zvaničnik.

Egipatski mediji: Primetan napredak u pregovorima Hamasa i Izraela

U pregovorima između Izraela i militantne grupe Hamas o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, dve strane su postigle dogovor o mnogim ranije spornim pitanjima, pišu egipatski mediji.

Navodi se da postoji "primetan napredak" u pregovorima u egipatskoj prestonici Kairu gde trenutno Hamas vodi razgovor o postojećim predlozima sa posrednicima, delegacijama iz Egipta i Katara, prenosi Tajms of Izrael.

U vesti egipatskog medija Al Kahera njuz dodaje se i izjava anonimnog visokog zvaničnika Izraela koji ističe da ta zemlja neće pristati na prestanak rata, ni u slučaju puštanja talaca.

Hamas je ranije pozivao više puta na potpuni prekid rata i povlačenje svih izraelskih trupa iz Gaze, dok je Izrael insistirao da će uništiti militantnu grupu.

Hamas: Braća iz Egipta i Katara dobro rade, ali SAD mogu da okončaju rat

Zvaničnik Hamasa koji se nalazi u Libanu, Osama Hamdan kaže da su tokom tri meseca pregovora o okončanju izraelskog rata protiv Gaze postignuti "neki pomaci".

"Mislim da posrednici, naša braća u Egiptu i Kataru, dobro obavljaju posao. Zbog toga još uvek imamo nadu da ćemo postići glavni cilj, potpuni prekid vatre i povlačenje iz Gaze", rekao je.

Međutim, Hamdan je rekao da bi rat mogao odmah da se završi ako bi Sjedinjene Američke Države tako odlučile.

"Moramo govoriti o stvarnom stavu SAD jer je to glavno pitanje koje će uticati na stav Izraelaca, a pre svega Netanijahua", rekao je Hamdan za Al Džaziru. "Ako bi administracija SAD jasno rekla Netanijahuu: 'Dosta je bilo...' Uveravam vas da bi bilo tako".

Blinken: Za Hamas prekid vatre prost izbor, nejasni motivi vođstva

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je za militantnu grupu Hamas primirje sa Izraelom prost izbor, ali da motivi njenih vođa i dalje nisu jasni.

Blinken je ocenio da je, ako ta grupa "tvrdi da predstavlja" palestinski narod, njena je odluka o prekidu vatre prosta, prenosi Tajms of Izrael.

"Ali možda se nešto drugo događa i imaćemo bolju sliku o tome u predstojećim danima", dodao je Blinken.

On je dodao postoje poteškoće u pregovorima sa Hamasom, u kojima su delegacije Katara i Egipta posrednici, jer ne vode razgovore sa pravim vođama te grupe.

"Mond": Naoružane grupe navodno povezane sa Hamasom opljačkale Banku Palestine

Naoružane grupe u Gazi, uključujući i onu za koju se pretpostavlja da je povezana sa Hamasom, prošlog meseca su opljačkale Banku Palestine za oko 70 miliona dolara (260 miliona NIS), piše francuski dnevnik "Mond".

Sredstva su uzeta iz trezora nekoliko filijala banke, navodi list, pozivajući se na dokument Banke Palestine koji je poslat "određenim međunarodnim partnerima" u kojem su detaljno navedene pljačke.

Osoblje je 16. aprila otkrilo rupu u plafonu sobe za sef u jednoj od filijala banke u Gazi i utvrdilo da nedostaju šekeli u vrednosti od oko tri miliona dolara namenjeni za bankomate, prenosi "Mond".

Sledećeg dana, naoružane grupe opremljene eksplozivom vratile su se na lokaciju, digle u vazduh komoru za zaštitu od cementa i uzele više od 30 miliona dolara u različitim valutama iz tri sefa banke u Pojasu Gaze i kazali da odgovaraju "najvišim vlastima u Gazi", što podrazumeva, kako list navodi, Hamasu. 

Katar razmatra zatvaranje političke kancelarije Hamasa u toj zemlji

Katar razmatra zatvaranje političke kancelarije militantne grupe Hamas u toj zemlji i obustavljanje svoje posredničke uloge u pregovorima te grupe i Izraela o prekidu vatre, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

"Ako Katar neće posredovati, oni ne vide svrhu zadržavanja političke kancelarije (Hamasa). Zato je to deo ponovnog razmatranja", rekao je zvaničnik, govoreći o najavi Katara iz aprila da će razmotriti povlačenje iz posredničke uloge zbog sumnje da pregovore miniraju neki političari radi političkih poena.

On je dodao da će na odluku Katara o svojoj ulozi uticati ponašanje delegacija Izraela i Hamasa tokom pregovora.

SZO: Kopneni napad na Rafu doveo bi do krvoprolića

Izraelski kopneni napad na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gde humanitarne grupe procenjuju da se sklonilo 1,2 miliona Palestinaca, mogao bi da se završi "krvoprolićem", upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da ima "strašne posledice".

„SZO je duboko zabrinuta da bi vojna operacija punog obima u Rafi mogla da dovede do krvoprolića i dodatno oslabi već loš zdravstveni sistem“, napisao je Tedros.

U saopštenju SZO se kaže da bi upad u Rafu značajno povećao smrtnost i morbiditet, prenosi Tajms of Izrael.