4. maj 2024 16:26

Gradonačelnici Zagreba i Kijeva potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnici Zagreba i Kijeva potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji

Foto: Shutterstock.com/ASDF_MEDIA, ilustracija

ZAGREB/PARIZ - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potpisali su danas u Parizu Sporazum o prijateljstvu i saradnji, saopšteno je danas iz zagrebačke gradske uprave.

Sporazumom su se dvojica gradonačelnika obvezala na čvršću saradnju između Zagreba i Kijeva na temama održivog razvoja, posebno na području privrede, javnog prevoza, zaštite okoline, obrazovanja, sporta, turizma, zdravstva i kulture. 

„Grad Zagreb stoji čvrsto uz Grad Kijev i građane Ukrajine u njihovoj borbi za slobodu i demokratiju. Drago mi je što ćemo sklapanjem ovog sporazuma biti u mogućnosti razviti konkretne zajedničke projekte od kojih će koristi imati građani oba naša grada”, izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomašević prilikom potpisivanja sporazuma. 

Odluku o sklapanju Sporazuma donela je Gradska Skupština Zagreba na sednici u novembru prošle godine.

Sporazum je potpisan na marginama Sastanka na vrhu evropskih gradonačelnika, čiji je domaćin gradonačelnica Pariza Ani Idalgo, prenela je Hina.

Sastanku prisustvuju gradonačelnici Pariza, Kijeva, Kopenhagena, Sarajeva, Istanbula, Tirane, Rejkjavika, Atine i Zagreba.

Skup se održava u sklopu proslave Dana Evrope i posvećen je ulozi gradova u nošenju s glavnim izazovima u evropskim demokratijama, saopšteno je iz zagrebačke Gradske uprave.