5. maj 2024 14:01

Netanijahuov ratni kabinet odlučio da ugasi Al Džaziru u Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahuov ratni kabinet odlučio da ugasi Al Džaziru u Izraelu

Foto: TANJUG/MARIJA IVANOVIĆ

TEL AVIV - Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odlučio je danas da obustavi rad katarske medijske kuće Al Džazira u Izraelu dok traje rat u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da izveštavanje katarskog medija "predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje".

"Podstrekački kanal Al Džazira biće ugašen u Izraelu", rekao je Netanijahu nakon javnog glasanja na sednici vlade, prenosi Rojters.

U saopštenju vlade ističe se da je ministarstvo telekomunikacija Izraela naložilo da se "reaguje momentalno", ali je jedan poslanik, koji je podržao zatvaranje Al Džazire, rekao da ta medijska kuća i dalje može da pokuša da blokira tu odluku na sudu.

Povodom predložene mere, kancelarije Al Džazire biće zatvorene u Izraelu, biće zaplenjena sva tehnička oprema, kanal će biti skinut iz emitovanja kablovskih operatera i satelita, a biće blokiran i portal katarskog medija.

Izraelski parlament je prošlog meseca usvojio zakon kojim se omogućuje zatvaranje stranih medijskih kuća koje se smatraju bezbednosnom pretnjom po Izrael.

Iz Al Džazire danas nisu komentarisali zatvaranje, mada su prethodno odbacili optužbe da su pretnja po izraelsku nacionalnu bezbednost.