5. maj 2024 17:39

OHCHR i FPA osudili odluku Izraela da zabrani emitovanje Al Džazire u zemlji

Izvor: TANJUG

podeli vest

OHCHR i FPA osudili odluku Izraela da zabrani emitovanje Al Džazire u zemlji

Foto: Shutterstock.com/Sharomka, ilustracija

TEL AVIV - Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) i Udruženje stranih novinara (FPA), koje predstavlja strane medije u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi, osudilli su danas odluku izraelske vlade da zabrani emitovanje Al Džazire u toj zemlji.

"Žalimo zbog odluke vlade Izraela da zatvori Al Džaziru u Izraelu. Slobodni i nezavisni mediji ključni su u obezbeđivanju transparentnosti i odgovornosti. Sada još više, s obzirom na stroge restrikcije izveštavanja iz Gaze. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo. Pozivamo izraelsku vladu da ukine tu odluku", navedeno je u objavi OHCHR na mreži X.

FPA je je takođe osudio ukidanje Al Džazire, navodeći da se "ovom odlukom Izrael pridružuje sumnjivom klubu autoritarnih vlada koje zabranjuju medije".

"A (izraelska) vlada možda nije završila. Premijer ima ovlašćenje da cilja i druge strane medije za koje smatra da 'deluju protiv države'", navodi FPA u saopštenju i apeluje na Tel Aviv da dozvoli slobodu štampe, pa i one koja mu se ne dopada.

"Ovo je mračan dan za medije, mračan dan za demokratiju", dodaje FPA.

Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odlučio je ranije danas da obustavi rad katarske medijske kuće Al Džazira u Izraelu dok traje rat u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da izveštavanje katarskog medija "predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje".